Държавата се опитва да събуди т.нар. "спящи акции" от времето на масовата приватизация. Много от собствениците на бонови книжки обаче не знаят дали притежават нещо, или не.

Директорът на Централния депозитар Васил Големански заяви пред bTV, че въпросът с непотърсените акции е бил повдигнат преди няколко години и Министерството на финансите е подело инициативата.

Всички тези активи, които са акции, придобити с боновите книжки, към настоящия момент се водят в регистъра на Централния депозитар, обясни Големански и допълни, че дори човек да е загубил боновата си книжка, в регистъра има запис.

Непотърсените акции от масовата приватизация отиват за пенсии

Непотърсените акции от масовата приватизация отиват за пенсии

Това предлага Министерството на финансите

Чрез електронна услуга всеки може да провери в Централния депозитар какви акции има.

Васил Големански обаче съветва хората да изчакат, тъй като концепцията е публикувана за обществено обсъждане.

Предвидено е една година да има информационна кампания, в която да бъде припомняно на хората, че имат активи и какво могат да направят с тях, посочи той.

Близо 2 милиона българи притежават акции чрез тези бонови книжки за около 2 милиарда лева.

Идеята е в рамките на една година всеки собственик на акции да ги прехвърли към избран от него инвеститор. Ако не го направи, спящите книжа автоматично ще отидат в специално създаден фонд. Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 г., но ако и след това собственикът не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърен фонд.

БСК против изземането на "спящите" акции от масовата приватизация

БСК против изземането на "спящите" акции от масовата приватизация

Настояват Министерството на финансите да си преработи Концепцията