Индустриалното производство в България се е повишило с 20,2% през месец май в сравнение с май 2021 година, което нарежда страната ни на първо място като процентен растеж в целия Европейски съюз по този показател. Това сочат данни на "Евростат", които бяха представени на пресконференция от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Вицепремиерът изрично подчерта ролята на правителството в постигането на въпросните положителни тенденции.

"За първи път България се нарежда на първо място в целия ЕС по ръст на индустриалното производство. Рекорден ръст от 20,2% през май, отчита Евростат", заяви Нинова и посочи четири причини за това.

"Първо, спряхме рекета върху бизнеса. Второ, ограничихме кражбите и течовете. Трето, правителството подкрепи фирмите с компенсации за скъпия ток. И четвърто, самият бизнес положи усилия с реорганизация с оптимизация на производството си, за да постигнем този резултат. Това означава повече работни места, повече данъци, повече заплати за работниците, повече за безплатни детски градини, за млади семейства, за пенсионери", посочи Нинова.

Какво казва статистиката, сравнявайки май 2022 с май 2021 година? Промишлеността като цяло подобрява производителността си с 4%, добивната промишленост със 7%, добивната с 3%, производството и разпределението на ток и газ с 4%. Производството на въглища расте с 51%, това на напитки с 68%, на облекло с 50% и т.н. Износът ни расте с 38,8%, а вносът с 19%.

"Това показва, че правителството не падна от вот на недоверие заради лоши икономически показатели, а заради лоши икономически интереси", отсече Нинова.

Положителната статистика обаче не следвало да ни успокоява, тъй като имало ръст на цените и инфлацията. За да се затвърдят положителните тенденции било нужно, изрично подчерта Корнелия Нинова, да има работещо правителство и парламент.