С около половин милиард лева по-малко от планираното за годината ще събере Националната агенция за приходите. Това показват предварителните разчети по думите на директора на НАП Красимир Стефанов, казани пред БНР.

Според Стефанов само заради недобре планираните осигурителни плащания в хазната няма да влязат 300 милиона лева. Проверки показват, че 360 големи фирми умишлено са занижили печалбите си за миналата година, за да не плащат данъци.

По думите му според специален анализ на НАП заради липса на единна информационна система и координация между различните приходни администрации, както и заради проблеми със законодателството през последните 20 години, държавата не е събрала 12 милиарда лева.

Данъчните ще предложат законови промени, така че тези несъбираеми плащания да не продължават да се увеличават. Директорът на НАП посочва също, че вече е готов и докладът за ДДС измамите, който до дни трябва да бъде представен на премиера.

Осъдените за данъчни престъпления през миналата година са 1199, а две години по-рано са били едва около 400.

Относно евентуалното отнемане на лиценза на "Лукойл" и спирането на рафинерията Стефанов посочи, че подобна мярка може да създаде проблеми, тъй като компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления.