Чрез развитие на икономиката ще се увеличи жизненият стандарт на българите. Това заяви председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов на кръгла маса, посветена на инициативата "Европейски граждани с европейски доходи".

Поводът за това са големите неравенства в доходите на европейските граждани. Инициативата е от Фондация "Конрад Аденауер".

СДС определи като своя основна цел повишаването на доходите на българските граждани.

"Не се учудвайте, че дясна формация като СДС говори за доходи. Покрихме всички изисквания на ЕС, трябва да преминем към следващия етап, а именно повишаване на жизнения стандарт", заяви Христов.

По думите му това няма да се постигне чрез елементарно раздаване на средства през държавния бюджет. "Заявили сме желание да търсим подкрепа около идеята за удвояване на БВП за следващата година", уточни той.

АИКБ: Ръстът на инфлацията може да ни спъне за еврозоната

АИКБ: Ръстът на инфлацията може да ни спъне за еврозоната

Бизнесът препоръчва по-реалистично планиране на бюджета

Икономическият растеж със среден темп на нарастване от 3.2% е недостатъчен за СДС. Държавата трябва да търси възможност за увеличаване на БВП в рамките на 5-6%.

Темпът на инфлация е между 1.3-1.8, а това е притеснително предвид изискванията от Договора от Маастрихт за чакалнята на еврозоната, коментира Христов.

До 2020 г. от СДС целят минималната работна заплата да достигне до 610 лв., като това ще повиши ставките и за останалите възнаграждения. От партията настояват за създаване на условия икономиката на страната да заработи. Голяма част от икономическите дейности в България се развивали в сивия сектор.

2.1% инфлация от началото на 2018 година отчете НСИ

2.1% инфлация от началото на 2018 година отчете НСИ

Месечната инфлация за септември е 0.3%

Минималната работна заплата в България е най-ниската в ЕС, припомни Торстен Гайслер. Той посочи, че основната причина за ниските доходи в България са БВП на глава от населението, както и високото ниво на безработица. Той добави и глобализацията като важен фактор за развитие. "Отворените национални общества са по-иновативни", заяви Гайслер. Иновацията, според него, е предпоставка за създаване на конкурентоспособност.
Слабите институции за Ахилесова пета в страната, посочи още той.

Според Веселин Митов, международен секретар на КТ "Подкрепа", неравенствата в ЕС не могат да бъдат обяснени с историята или географското разположение на отделните държави. Той посочи като пример за това балтийските държави Литва, Латвия и Естония, които предприеха много реформи и успешно се присъединиха към еврозоната.

Линията на бедност в България е едва 321 лв., припомни Митов, а минималната пенсия е доста под тази линия.
В страната също се наблюдава подоходно неравенство в отделните региони. Средната заплата в столицата е над 1 500 лв., докато Северозападният регион остава най-беден в целия Европейски съюз. Митов посочи, че България е втората страна в ЕС, в която се наблюдава силна депопулация, като в комбинация със застаряващото население това създава по-големи предизвикателства за страната ни.

Смъртността в някои общини у нас е като във военни или пандемични райони

Смъртността в някои общини у нас е като във военни или пандемични райони

В България няма ниска раждаемост, а много висока смъртност

Най-високо заплатените дейности у нас са в сферата на информационните технологии, финансите, счетоводните и адвокатските услуги. Едва 300 000 души са заетите в тези сектори, което представлява само 10% от общата заетост, коментира Митов.