Решението разплащанията над 1 000 лв. да минат само по банков път ще обслужи изцяло интересите на банките, а не на гражданите. Това решение щяло да нанесе удар върху малкия и среден бизнес.

Това стана ясно от декларация на СДС по темата. В нея ръководството на СДС посочва, че ако се въведе това решение, само от транзакции по картите на гражданите, 15-те банки в България ще печелят годишно по минимум 500 млн. лева.

Сините изразиха мнение, че предложението разплащанията над 5 000 лв. да се правят само по банков път са приемливи. "Но всички идеи за слизане под този праг, не са съобразени с реалностите в България и интересите на гражданите", допълват те.

Според СДС сумата от 5 000 лв. може да се намали само ако се намали и тавана за таксите по банковите карти и таксите по междубанковите разплащания.

Десните са категорични, че когато България влезе в Еврозоната, така или иначе ще трябва да се съобрази с наложените там правила и прагове за разплащания по банков път. В този контекст, СДС призова правителството да работи в посока влизането на страната ни в Еврозоната, а не да си "губи времето" с подобно проекти.