Сметната палата започна два одита, съобщиха от ведомството. Единият е за ефективност и ефикасност на мерките, предприети от националните и местните власти за борба срещу основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в големите градове. Другата проверка е за енергийната ефективност в публичния сектор.

Първият одит е координиран заедно със 17 върховни одитни институции на европейски страни. Сред тях са Холандия, Полша, Испания, Швейцария, Германия, Франция, Европейската сметна палата.

Вторият се провежда съвместно със седем върховни одитни институции - на Белгия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Португалия и Словакия. Темите на одитите са важни и значими не само за България, но и за голяма част от европейските държави. Това е причината националните сметни палати да обединяват усилията си в намирането на общи решения.

Двата одита са в рамките на сътрудничеството в Европейската организация на върховните одитни институции - ЕВРОСАЙ. Преди 15 години - на 7 март 2002 година българската Сметната палата става член на ЕВРОСАЙ. В европейската организация членуват върховните одитни институции на 49 страни и Европейската сметна палата.

Партиите вписват даренията си, увери председателят на Сметната палата

Партиите вписват даренията си, увери председателят на Сметната палата

Съвместните одити с Европейските сметни палати могат да променят законодателството

Одитите в рамките на ЕВРОСАЙ се провеждат по единна методология. При нея има уточнени подходи при събиране на доказателства и при докладването. Така в професионалната общност се споделят опит и добри практики, одиторите допълват познанията и експертизата си. В същото време резултатът от тези съвместни усилия води и до промяна в европейски регламенти и директиви. ЕВРОСАЙ има единна база данни за извършени одити на всички свои членове.

Професионалното сътрудничество в ЕВРОСАЙ е организирано в отделни работни групи, фокусирани върху различни области. Българската Сметна палата участва с представители в работата на три от тях. Одитите са по околната среда, по средствата за преодоляване на последиците от бедствия и аварии и по ІТ одит. България е била домакин на срещи на първите две работни групи.

За 15 години членство в ЕВРОСАЙ от българската Сметна палата отчитат активно участие в международни координирани одити. Сферите на дейност са опростяване на регламентите по структурните фондове на ЕС; адаптационни мерки във връзка с изменението в климата; ефективност на прилагане на европейското законодателство относно превози на отпадъци.

От нашия одитен орган са участвали и в международни проверки за управлението на националните паркове; производство и използване на биогорива; превенция и реакция при възникване на горските пожари; програми, насочени към увеличаване на заетостта на хора с увреждания; изпълнение на Букурещката конвенция за защита на Черно море.

Българската Сметна палата е участвала в проверка на разходи за контрол от структурните фондове на ЕС, както и в управленски информационни системи за държавния, държавно гарантирания и общинския дълг, отчитат от Сметната палата.