Има всички предпоставки скоро инфлацията в световен и локален мащаб да намалее значително. Такава прогноза даде пред БТВ банкерът Левон Хампарцумян. Към края на месец ноември, гласи официалната статистика на НСИ, процентът на инфлация у нас е 7,3%.

"Не ни се е случвало скоро да имаме толкова висока инфлация, дори напротив - наблюдавахме дефлационни процеси. Но при условие, че икономиката се развива, това значи само едно - че имаме повишено предлагане на парични средства, отколкото стоки и услуги, които да балансират от другата страна. В момента заради растежа, особено в Азия, се търсят повече стоки, особено енергийни", коментира Хампарцумян и успокои: "Не говорим за инфлационни процеси, които имахме 1997 година. Говорим за инфлация в рамките на 6-8 процента, която ще е трудна за някои хора, но ще бъде поносима."

Няма криза, а просто преподреждане на веригите за производство и доставка в света, отбеляза банкерът. "Не трябва да наричаме промяната криза. Вместо света да има един огромен хъб за производство, както в момента е Китай, ще има няколко такива. Тази промяна донякъде е провокирана от последствията за пандемията."

Световната икономика за първи път ще надхвърли 100 трлн. долара през 2022 г.

Световната икономика за първи път ще надхвърли 100 трлн. долара през 2022 г.

Това сочи нов доклад на компанията Cebr

Според Хампарцумян данните за депозитите, които сънародниците ни държат в банките, показват, че страната ни не е в криза. Заделените суми са в размер на 64,4 милиарда лева, което е рекорд. "Българската икономика не е в криза, защото иначе щеше да има спад по този признак. Но, както казва мечо Пух - някои могат, други не могат. Тези, които са в сегмента, който се търси - маски, тестове - давам лесен пример, печелят."

Симеон Дянков очаква по-висока инфлация 2022 година

Симеон Дянков очаква по-висока инфлация 2022 година

Така се отдалечаваме и от Еврозоната