140 полицейски служители ще бъдат обучени в специален проект „Измами, свързани с посегателства върху европейския бюджет - ДДС и банкови карти".

Те ще преминат и през специални международни семинари в Германия и Румъния, които са партньори по проекта. Продължителността му е 24 месеца и е на стойност 154 179 евро.
При представянето на проекта зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев изтъкна икономическата значимост на щетите на ДДС измамите. По негови данни от 1994 година насам държавният бюджет губи сериозни суми от подобен род престъпления.

За годините от 1999 до 2004 година държавата е ощетена с над 6 милиарда и половина лева. Доказаните вреди обаче са за 4 милиарда лева, заяви той и добави, че след 2004 година размерът на сумите, с които се ощетява бюджета нарастват.

Гунев потвърди, че ДДС-измамите значително превишават останалите видове и изтъкна, че през последните години се наблюдават качествени изменения при осъществяването им.
За периода 2006-2012 година се наблюдава трайно и последователно намаляване на регистрираните ДДС злоупотреби, но предполагаме, че можем да говорим за значителна по обем латентна престъпност, обясни още зам.-шефът на МВР.

Друг сериозен проблем, пред който е изправена родната полиция са кражбите от банкови карти. През миналата година е отчетено намаляване на използването на неистински карти, но пък се увеличават случаите на манипулиране на банкови карти.
Според статистиката за 2012 година Европол отчита 1.5 милиарда евро загуби от банкови карти и колосалните 100 милиона евро - загубени заради ДДС-измами.

Партньори по проекта са данъчните и прокурори от ВКП. Последните изясниха, че това са едни от най-сложните престъпления и че при всеки един успех срещу измамниците, те веднага си променят тактиката. Затова, според прокуратурата, трябва да се работи много за превенцията на подобен род измами.