КФН издаде разрешение на управляващото дружество „Стандарт Асет Мениджмънт" да инвестира до 20 на сто от активите на своите два договорни фонда, което е около 477 хил. лв, в акции на цигарената фабрика Пловдив Юрий Гагарин БТ АД.

До 20% от своите активите ще могат да инвестират договорните фондовете „Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд" и „Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд". От двата фонда са предявили желание да инвестират и част от своите набрани средства в акции на пещерския комбинат „Биовет", както и Оловно-цинковият комплекс в Кърджали.

Булгартабак-Холдинг АД възнамерява да осъществи продажбата на 80,57% от капитала на Пловдив Юрий Гагарин БТ до края на юли, чрез публично предлагане на Българска фондова борса - София АД.

Договорните фондове са публични компании, които набират средства от дребни инвеститори, и ги инвестират в ценни книжа на компании, търсейки по-висока доходност за своите акционери. Фондовете продават дялове през борсата, които се котират с емисионна и цена на обратно изкупуване. Двете цени показват стойността на акциите на фонда, във всеки един момент, които даден инвеститор пожелае да закупи или продаде обратно.