Лошият климат е причината за поскъпването на храните. Това заяви председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ за поскъпването на основните храни, стоки и услуги.

Той посочи, че доматите за първата седмица на септември са на нивата от миналата година, а пиперът, зелето и краставичките също са по-скъпи с няколко процента. В момента зелето е с три стотинки по-скъпо от миналата година. При ябълките, лимоните и прасковите цените се запазват същите от миналата година.

До 14 септември разликата в потребителската кошница е 6 лева. Климатът достави малко по-малки количества на пазара и е нормално това да се случва при плодовете и зеленчуците.

Заради скока на цените: Поне 2600 лв. са нужни на тричленно семейство за издръжка

Заради скока на цените: Поне 2600 лв. са нужни на тричленно семейство за издръжка

Драстично са поскъпнали олиото, хлябът и сезонните плодове и зеленчуци

Септември върви като стабилен месец, но туршията ще е по-скъпа между 5-10% в зависимост от вложените продукти. Цените на ориза и варивата падат, фасулът е под нивата от 2014 г., захарта е с 3% нагоре. При млечните продукти изменението също е с 5%, при яйцата и пилешкото е същото положение и цените са едни и същи от 10 години.

С 40% спрямо миналата година се измени цената на олиото. В момента имаме супер реколта, имаме свръхзърнена реколта при пшеницата и на слънчогледа, така че се очертава понижаваща се тенденция на поевтиняване на олиото, увери Иванов.

Хлябът стигна 1,70 лева за килограм

Хлябът стигна 1,70 лева за килограм

За година белият хляб в магазините поскъпна с близо 4%

Претоварването на играчите на конкурентната среда на пазара отива в цените на продуктите. Друг е въпросът, че потребителят лесно може да регулира процеса като види разликата в цените, уточни той.

Ние се радваме на един балансиран и конкурентен пазар. Имаме нормален пазар, каза в заключение Владимир Иванов.

Причината за рекордната инфлация от началото на пандемията е поскъпването на храните

Причината за рекордната инфлация от началото на пандемията е поскъпването на храните

Според експерти е нужна актуализация на доходите на домакинствата