Цените на пшеницата и брашното ще продължат да растат. Очакват реколтата да достигне 5,8 млн. тона, обобщава в. "Труд".

Цената на хляба се повишава, като килограм бял хляб вече се продава по 1,70 лева на дребно. За пазарната 2020/21 цената му на едро се е повишила средно с 3,2 на сто спрямо предходната година, а на дребно увеличението е с 3,6 на сто. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите. Така през последните четири месеца цените на едро и на дребно на хляба стигат съответно 1,52 лв./кг и 1,68 лв./кг..

Причината за поскъпването е по-високата цена на пшеницата, а от там и на брашното, посочват авторите на анализа. В периода от юли 2020 г. до март 2021 г. се наблюдава постепенно поскъпване на пшеницата. През следващите три месеца е налице известна корекция надолу, която се дължи на благоприятните прогнози за новата реколта в България и в световен мащаб.

15% по-голям добив на пшеница у нас се очаква тази година

15% по-голям добив на пшеница у нас се очаква тази година

Ще бъдат произведени около 5,8 тона от зърнената култура

Средната изкупна цена на хлебната пшеница за юни 2021 г. е 393 лв./тон, а тази на фуражната - 380 лв./тон. Макар и под високите нива, достигнати през март 2021 г., изкупните цени на пшеницата остават доста над отчетените година по-рано - съответно с 15,9% и 17,6%.

Според анализа през следващите месеци може да се очаква цените на пшеницата в страната да продължат да са високи. Независимо, че производството се възстановява и се очакват повече количества на пазара, поскъпването ще продължи заради международните котировки. Прогнозите на основните световни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното "потребление на зърнени култури през 2021/22, което ще попречи по-осезаемо понижение на цените, въпреки очакваното високо световно производство", пише в анализа.

Очакванията на земеделското министерство са реколтата от пшеница тази година у нас да достигне 5,7 - 5,8 млн. тона. Това представлява възстановяване до нивото от последните години, след спада до 4,7 млн. тона през 2020 г