Раздуващият се кредитен „балон" заедно с високите дефицити по текущата сметка в Централна и Източна Европа са обезпокоителни тенденции, но страхове от рязък шок или настъпване на Азиатската криза от преди 10 г. са безпочвени и погрешно интерпретирани.

Това заяви вицепрезидентът на Световната Банка за Европа и Централна Азия Шигео Катцу в интервю за агенция „Ройтерс", предаде Money.bg .

Наскорошната криза в Латвия, свързана с опасност от девалвация и спекулативен натиск върху валутата в северната страна, илюстрира опасностите, пред които са изправени тези страни от региона, каза още Катцу.

Като изключим Прибалтика, България и Румъния са най-уязвимите страни в Европа, които трябва да следим много отблизо, допълни вицепрезидентът на Световната Банка.

При тях нивата на кредитна експанзия са малко по-ниски от страните в прибалтийския регион, но проблемите с текущата сметка остават значими и изискват строг надзор, поясни Катцу.

Съгласно промените в начина на отчитане на външната търговия в условията на членството на България в Европейския съюз, дефицитът по текущата сметка на страната ни скочи с 40% до стойността от 912.7 млн. евро за първите два месеца от годината, което представлява 3.4% от БВП.

Припомняме, че България завърши 2006 г. с рекорден дефицит по текущата сметка в размер на 16.3% от БВП. Според правителството прогнозираният дефицит по текущата сметка за тази година трябва да спадне до 13.6% от брутния продукт на страната, докато експертите от МВФ предвидиха той да се понижи едва до 15.8% от БВП.