Няма как световната финансова криза да не даде отражение и в България и региона на Югоизточна Европа.

Това съобщи вицепремиерът и външен министър на България Ивайло Калфин на откриването на конференцията "Перспективите пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа", организирана от Българската фондова борса (БФБ), съобщи БНР.

По думите му - финансовият и капиталовият пазар са все още много раздробени не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Въпреки това според външния министър за в бъдеще интересът към капиталовия пазар ще се увеличава все повече, тъй като капиталовият пазар е един от най-важните инструменти на развитата пазарна икономика.

„Аз много се радвам от случващото се в България през последните години. Не сме перфектни, но мисля, че случващото се като регулация и практика са много ясни стъпки в правилната посока", каза Калфин по отношение на стабилния реализиран икономически растеж на България през последните години.

Усилията на БФБ и Комисията за финансов надзор доведоха до определени положителни стъпки за развитието на финансовия и капиталов пазар в България, каза още той. Същевременно одобреният преференциален данък е подпомогнал работата на финансовите пазари, смята Калфин, който подчерта, че в обозримо бъдеще в Европа се да предвижда има единен финансов пазар.

Вицепремиерът информира още, че се работи по изграждането на допълнителни механизми за капиталовия пазар - има и сформирана работна група за целта, свикана по инициатива на председателя на Комисията за финансов надзор.

Почти готов е и проект за изграждането на енергийна борса в България, за което БФБ проявява силен интерес. Необходимо е да се работи за опростяването на механизмите за надзор на финансовите пазари, посочи още Калфин.

Обмисля се идеята и за сливането на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата към Комисията за финансов надзор, като така ще има добре работещи стокови борси, коментира Калфин. Правителството работи съвместно много добре с финансовите институции в България. Би могло да се очаква в близко бъдеще финансовият и капиталовият пазар да станат по-привлекателни, смята още вицепремиерът.