Всеки пети българин взима заем за покупката на коледен подарък. Досега средната сума е била 336 лева, показва проучване в Полша, Чехия, Словакия и у нас, съобщава бТВ.

На този фон от Комисията за защита на потребителите предупредиха, че очакват нереални промоции и заблуждаващи реклами по време на голямото харчене за празниците.

Преди голямото Коледно пазаруване от Комисията за защита на потребителите отчитат, че най-често клиентите в големите търговски обекти са подмамвани с шумно рекламирани намаления. При влизане в обекта обаче се оказва, че подобно намаление няма или че стока с обявена много ниска цена също я няма.

При големите покупки най-често проблеми има с техниката и детските играчки. Затова експертите съветват да бъдем особено внимателни с тези стоки.

Цецка вече има план какви подаръци ще купи. Коледното пазаруването е започнало с прахосмукачка за дъщеря й. Вече е имала неприятни приключения с търговците - попадала е на дефектна стока и се опитва да се пази.

„Пазя касовите бележки, даже съм натрупала една кутия с такива бележки, защото не знам какво ще ми се случи и след колко време”, коментира тя.

Предпразнично търговците хитруват, като често вдигат цената. След това рязко я намаляват, за да обявят и голям процент поевтиняване:

„По-големите търговци имат по - голям ресурс да измислят хитринки, с които да излъжат потребителя”, посочи Димитър Маргаритов от КЗП.

В малко квартално магазинче за бельо твърдят, че не могат да си позволят хитруване. Оборотът така или иначе скачал с 50% за празниците.

Не можем да си лъжем клиентите, защото ще излъжем и себе си, защото ще ни и напуснат”, изтъкна управителят Росица Георгиева.

В туризма също не сме застраховани от неприятни предпразнични изненади. Туроператорите сменяли цени преди пътуването, уж заради промени във валутните курсове или в цените на горивата:

Проверките преди студентския празник вече отчитат, че агенциите не дават информация за мястото за настаняване и неговата категория.

От комисията обещават разкриване на специални приемни в зимните курорти Боровец, Банско и Пампорово, за да намалеят злоупотребите на търговците в тях. Предстоят и проверки на ски пистите.