"Феноменалният" данъчен план на американския президент Доналд Тръмп може да намали ставките за корпоративния бизнес от 35 на сто до 15 на сто, но десетки компании вече плащат по-малко от планирания нов максимум.

Реформата ще донесе неочаквано щастие за търговци на дребно като Best Buy и CVS, както и за фирми за финансови услуги като Visa и JPMorgan Chase, които плащат стойности, близки до 35 процента.

От друга страна компаниите, които имат достъп до значителни данъчни облекчения и чиито ставки в момента са под 15 на сто, може да пострадат за сметка на затварянето на данъчните вратички, пише CNBC.

Средната ефективна федерална данъчна ставка за компаниите, които влизат в списъка на Fortune 500, е малко под 20 на сто от 2008 година до 2012 година, според изследване от Организацията за прогресивна данъчна реформа "Граждани за данъчна справедливост" (CTJ).

Около 35 на сто от тези фирми вече плащат под предложената от Тръмп ставка 15 на сто.

Amazon например плаща 11 на сто под формата на данъци върху вътрешните си доходи през последните осем години.

Снимка 280272

Източник: CNBC

Според годишния доклад на компанията този процент е постигнат с помощта на редица специални отчисления, сред които фондово базирани компенсационни удръжки, ускорени амортизационни отчисления, както и вътрешно приспадане от производствените дейности.

Фирми като Boeing и Honeywell използват подобни облекчения и кредити при изчислението на налозите.

"Компании като Exxon Mobil вероятно ще се възползват много по-малко, отколкото фирми в сектора на търговията на дребно, които традиционно плащат данъци, много по-близо до стойности от 35 процента", коментира старши сътрудникът в CTJ Матю Гарднър.

Все още е трудно да се гадае как реформата ще засегне индивидуално компаниите, но според известните данни планът включва намаляване на корпоративната данъчна ставка и корекция на спорните гранични такси.