Между 1900 и 2016 година световната икономика направи преход от телеграфа до смартфоните, от каретите до суперколите и от печатните издания до интернет. За същото това време няколко държави са гарантирали най-голямата средна възвращаемост за инвеститорите в акции и облигации.

Ново изследване на Credit Suisse Group AG и на Лондонското бизнес училище отчита най-добре представящите се фондови пазари през последните 117 години. Техните изчисления показват, че сред тях са най-богатите на суровини страни, като Южна Африка, Австралия, САЩ и Канада. 

Те са гарантирали най-голяма възвращаемост от акции за разглеждания период. По отношение на Европа напред по този показател са Швеция, Великобритания и Финландия.

Скандинавската държава обаче се отличава с доста голям успех и при търговията на облигации, заедно с Дания, Канада и Великобритания.

От друга страна четири държави в проучването са гарантирали средна отрицателна доходност от търговията на облигации. Това са Австралия, Италия, Португалия и Япония.

Ето какво още показват данните на Credit Suisse Group AG и на Лондонското бизнес училище:

Снимка 280203

Източник: Bloomberg