Започват масирани проверки за редовност при трудовите договори. От днес Главна инспекция по труда тръгва на инспекция, като това е сред мерките на правителството срещу „сивата икономика".

Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки, коментират от агенцията.

Работниците, работещи без писмен трудов договор, нямат право да ползват отпуск - платен или неплатен, нямат право на обезщетение за временна нетрудоспособност (болнични), право на обезщетение за безработица и право на регистрация като безработни лица.

Наличие на писмено сключени трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на Националната агенция за приходите (НАП) за сключения договор и връчено на работника или служителя копие от уведомлението до НАП са основният предмет на инспектирането.

При установяване на нарушения инспекторите по труда прилагат правомощията си за узаконяване на трудовите правоотношения, а именно: издаване на постановление по чл. 405а от Кодекса на труда за обявяване съществуването на трудово правоотношение;
даване на задължителни за изпълнение предписания за сключване на писмени трудови договори в посочен срок и съставяне на актове за установени административни нарушения (АУАН), въз основа на които се издават наказателните постановления за налагане на финансови санкции.

Целта на масираните проверки е намаляване на работещите без трудови договори, затова се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна.

Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори и заплащане на труда на работещите.