Прокурорските служби на три американски щата панират да подадат днес съдебни искове срещу германския автомобилен производител Volkswagen в рамките на т.нар „дизелов скандал”.

Генералният прокурар на Мериленд Брайан Фрош съобщи за пресата, че ще разкрие детейли от иска против Volkswagen вън вторник. Щатовете Ню Йорк и Масачузетс ще подадат отделни съдебни жалби, свързани със същия проблем, съобщава Reuters.

Представители на щата НюЙорк заявиха, че са постигнали „само частично урегулиране” на техните претенции към германската компания.

По-рано стана известно, че Volkswagen се е споразумял да изплати 603 милиона долара на 44 американски щати в рамките на „дизелгейт”.

Припомняме, Volkswagen се оказа в център на огромен скандал през миналия септември, когато бе уличен в САЩ за монтирано на негови автомобили програмно приложение, понижаващо показателите за изпусканите вредни емисии.

Американските власти задължиха компанията да отзове от движение и ремонтира 482 хиляди леки коли марка Volkswagen и Audi, продадени в периода  2009 -2015 година. Общият размер на глобите, които концернът може да плати на потребители и държавни органи в САЩ може да достигне 18 милиарда долара.