Най-често като "бърз кредит" се теглят малки суми - до 1000 лева, показва проучване на финансов портал.

Причината обикновено е спешна нужда от пари за непредвидени разходи, за текущи сметки или стар заем. Разбира се има и бързи кредити за потребление, съобщава бТВ.

Две трети от анкетираните, които имат бърз кредит, казват, че услугата не е станала по-евтина след въвеждането на таван на оскъпяването преди две години.

Половината от тях отчитат, че са били въведени допълнителни такси. 68% от анкетираните са таксувани и за липса на поръчител.

Според анализатори основният проблем е, че офертите на различни фирми не могат да се сравняват на практика.

Валентин Каменов тегли 600 лева бърз кредит, за да плати такса за университет на двете си деца. От запора на заплата си разбира, че е осъден.

„Съгласно договора за кредит, ако кредитополучателя закъснее с един месец, или с една вноска, фирмата за бързи кредити може да заведе изпълнително дело”, разказва Каменов. „Това не го бях прочел, защото е записано много ситно и като обем на информация е много голямо", допълва той.

Въпреки че е взел 600 лв. и вече е върнал над 2 хиляди, той продължава да дължи още.

Сега води съдебни дела. Според представители на фирма за бързи кредити, кредитът да става непосилен, когато самият клиент е неизряден.

„Например когато самият клиент забавя плащания, не предупреждава, че има затруднения в плащанията...”, коментира Биляна Станчева - маркетинг мениджър във фирма за бързи кредити.

Според финансови анализатори вместо да станат по-прозрачни, бързите заеми са още по-неразбираеми.

Клиентите трябва да сравняват освен годишния процент на разходите и таксите при просрочие, които могат да стигнат до 360 %, както и таксите за поръчител.

„И ние сравняваме оферти на небанкови дружества. Много е трудно – за нас като финансисти е трудно и почти невъзможно това начинание, да не говорим за хората, които трябва да избират бърз кредит с нефинансово образование” коментира Десислава Николова - финансов анализатор.

Съветът на експертите е преди да потърсите бърз кредит, потребителите да проверяват в интернет какви са коментарите за фирмата кредитор. Бързият заем пък трябва да е до 1000 лв. и със срок за погасяване до една година.