На Българската фондова борса - София бе осъществена една от най-големите борсови транзакции за годината.

Малко след началото на сесията стана ясно, че близо 16.1% от капитала на СИБАНК е с нов собственик, който засега е неизвестен. Постигнатата цена при продажбата на пакета е 141.1 млн. лв., информира money.bg.

Справка на акционерите на СИБАНК към 30 септември показва, че Цветелина Бориславова притежава точно същия обем от капитала на дружеството. Останалите 83.9% са притежание на белгийската финансова група KBC.

Припомняме, че между KBC и Цветелина Бориславова има споразумение за поетапна разпродажба на дела, който банкерката притежава във финансовата институция.

По-късно от белгийската банка потвърдиха, че вече са собственици на 100% от капитала на СИБАНК и че ще делистнат компанията от БФБ-София. По този начин капитализацията на фондовия ни пазар ще намалее с близо 8%.

Ян Ванхевел, главен изпълнителен директор на KBC Group, заяви: "Г-жа Бориславова винаги е бил много лоялен партньор на KBC. Бихме искали да изразим искрената си благодарност към нея за ценния принос в развитието на СИБАНК, особено в тежките пазарни условия през последните две години.

Цветелина Бориславова, добавя: "Сътрудничеството с KBC, един от големите и успешни банково-застрахователни групи в Европа, предлага на СИБАНК много нови възможности. Ние сме в състояние да се възползваме от знанията и ноу-хауто на KBC, като международна група в областта на банковото дело и застраховането. СИБАНК също е получил необходимите финансови и капиталова подкрепа за по-нататъшно разширяване присъствието си на пазара и да подходят към всички потребителски сегменти с пълна гама от финансови услуги.

Тъй като KBC е собственик на ЗПАД ДЗИ, СИБАНК е в състояние да разшири вече голямата национална мрежа до голям брой потенциални клиенти, като предлага по-широка гама от продукти. Благодарна съм и съм горда с нашето сътрудничество и на постиженията от последните няколко години и аз съм убедена, че заедно със ЗПАД ДЗИ СИБАНК ще бъде в състояние да продължи успешно въвеждане на банково-застрахователна концепция на българския пазар, посочи Бориславова.

От думите й става ясно, че тя вече няма да изпълнява и функцията си на председател на надзорниа съвет на СИБАНК.

Припомняме, по-рано днес в класация на в-к Пари Цветелина Бориславова бе определена за най-богатата българка, притежаваща състояние за 219.8 млн. лв., което и отрежда 13 позиция в общата листа.