Парламентът прие на първо четене две предложения за удължаване на срока за прехвърляне на лихвоточките на роднини и включване в окончателните списъци на гражданите, които имат право на компенсация, съобщи БНР.

В проекта на депутата от Коалиция за България Захари Георгиев срокът за подаване на заявления за включване в окончателните списъци се удължава до края на тази година, а този за връщане на неизползвани жилищно компенсаторни инструменти до края на юли.

Срокът за прехвърляне на правата за лихвоточки от правоимащите към техни наследници се удължава до 30 ноември 2010 година. Променя се и границата на т.нар. имуществен ценз.

За да може гражданин да стане притежател на спестовни числа, досега размерът беше 40 000 лв., а днес се прие да е 60 000, заради увеличаване на данъчните оценки на имотите.

В другия проект се предлага удължаване на срока до 21 ноември 2009 година за всички влогове, открити до 31 ноември 1990 година и престояли повече от пет гражданина тези граждани, които не са успели да декларират правата си и те да могат да докажат това право на компенсации пред месните комисии на общините.

При се също и предложение автоматично още шест месеца да се удължи срокът за тези кметове, които одобряват списъците в тези случаи. Сега този срок изтичаше в рамките на ноември 2009 година. Така той се удължава до май 2010 година.