Украинската помощ тръгна към земеделците. Това стана ясно след среща с финансовия и земеделския министър.200 милиона лева вече са предоставени на стопаните.

125 милиона лева ще получат до края на ноември. Ще бъде изготвено решение на МС през преструктуриране ба разходи, както обяви министър Людмила Петкова. Георги Тахов, министър на земеделието потвърди, че тази сутрин 200 милиона лева са в сметките на стопаните. Това потвърдиха и земеделците. Те подкрепят идеята на МФ с решение на МС останалите 200 милиона лева да бъдат до стопаните. Земеделците вече са спокойни и протест няма да има.

За ПВУ и срещата с политиците финансовият министър Людмила Петкова подчерта, че България е единствената държава, която няма глава REPowerEU. 479 милиона евро са предвидени там. Колкото повече се бавим, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите, по думите на финансовия министър.

МФ има готовност за среща и дискусия с всички партии за ПВУ, посочи още тя. Иначе, по думите й, ни е дадена достатъчно отсрочка. 266 милиона евро ще е загубата, ако не изпълним пътната карта за климатична неутралност. Неизпълнението на второто плащане спира целия план, стана ясно от коментара на Людмила Петкова. Иначе МФ се старае да излезе държавната сметка.

Припомняме, че по-рано този месец земеделските производители обявиха протестна готовност заради неизплатените средства по "украинската помощ". Правителството одобри отпускането на 200 млн. лв. Земеделците поискаха и среща с министъра на финансите.

Министър Тахов обеща още утре земеделците да получат парите по "украинската помощ"

Министър Тахов обеща още утре земеделците да получат парите по "украинската помощ"

Има решение на УС на Държавен фонд "Земеделие" за изплащане на сумата от 200 млн. лв.