Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов обеща на земеделците още утре да получат 200 млн. лв. по т.нар. "украинска помощ", съобщават от МЗХ.

Той се срещна с представители на земеделския бранш в МЗХ, където обсъдиха проблемите на бранша. В срещата участваха още заместник-министрите на земеделието и храните Деян Стратев, Иван Капитанов и Янислав Янчев.

Тахов отбеляза, че има решение на УС на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за изплащане на сумата и е изпратена нотификация до ЕК за цялата сума в размер на 325 млн. лв. Земеделският министър посочи, че в рамките на утрешния ден той и министър на финансите Людмила Петкова ще се срещнат с представители на заинтересованите страни.

По думите му във връзка с неблагоприятните метеорологични явления, оказали негативно влияние върху земеделското производство, по искане на България е активиран кризисният резерв на ЕС. Тахов подчерта, че за първи път засегнатите земеделски стопани у нас ще имат възможността да се възползват от този механизъм.

По време на срещата беше обсъден и напредъкът по редица законодателни предложения от бранша, както и целевото разпределяне на ресурса по държавната помощ "де минимис".

Припомняме, че по-рано този месец земеделските производители обявиха протестна готовност заради неизплатените средства по "украинската помощ". Правителството одобри отпускането на 200 млн. лв. Земеделците поискаха и среща с министъра на финансите.

В протестна готовност земеделците чакат парите по "украинската помощ"

В протестна готовност земеделците чакат парите по "украинската помощ"

В момента са осигурени 60% от средствата