Размерът на парите, които ще се харчат по света за закупуването на лекарства с рецепта може да нараснат след пет години.

Сумите, които пациенти ще стестяват от месечния бюджет, за да си набавят необходимите медикаменти ще достигнат 1.5 трилиона долара през 2021 година. Това сочи доклад от Института QuintilesIMS за медицинска информатика, цитиран от Business insider.

Сумата бележи скок от 1.2 трилиона долара, похарчени за лекарства през тази година. Темпът на растеж обаче е по-бавен от увеличението през последните години, когато нови медикаменти, но на високи цени се появиха на пазара. Такива например са за лечение на хепатит С и за борба с ракови заболявания.

Подобна вълна от нови и по-скъпи лекарства е безпрецедентна, обясни главният изпълнителен директор на Института Мъри Айткън.

В следващите пет години експертът посочва, че не очаква подобна поява на толкова скъпи медикаменти, въпреки че ще се появят одобрени лекарства. Но прогнозните разходите ще бъдат компенсирани от нови препарати и излизане на патенти, които ще направят растежа по-устойчив.

Най-големият фармацевтичен пазар САЩ е предложил 45 нови лекарства на пациентите в страната през изминалата година, а към тях се прибавят и одобрените през 2014 година 41 медикамента. Това е два пъти повече от броя на веществата, регистрирани през 2016 година, като данните до 5 декември сочат 19 нови лечебни препарата по аптеките.