Цените на производителите на вътрешния пазар се увеличават през май 2010 г. с 0.5% в сравнение с предходния месец.

Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 0.8%, в преработващата промишленост - с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 0.1%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на основни метали - с 1.8%, съобщава Finance.news.bg.

Също увеличение се отбелязва при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители и при обработката на кожи, както и при производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.4%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през май 2010 г. нараства с 5.8% в сравнение със същия месец на 2009 година.
Цените се увеличават в добивната промишленост - с 23.8% и в преработващата промишленост - с 10.0%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 6.0%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо май 2009 г. се отчита при:

  • производството на основни метали - с 35.3%
  • производството на тютюневи изделия - с 25.9%
  • обработката на кожи
  • производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.4%
  • производството на превозни средства, без автомобили - с 4.3%.

Намаление на цените се наблюдава при:

  • производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.3%
  • производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.5%
  • производството на хранителни продукти - с 2.5% и производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.3%.

Общият индекс на цени на производител през май 2010 г. се увеличава с 1.7% спрямо предходния месец. По високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.8%, в преработващата промишленост - с 1.8% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%.

Общият индекс на цените на производител през май 2010 г. се увеличава с 9.1% в сравнение със същия месец на 2009 година.