Докато стикерите не отпаднат, възможността за сключване онлайн на застраховка „Гражданска отговорност” е половинчата и на практика няма да облекчи българските шофьори.

Това категорично заяви Борислав Богоев, експерт по застраховане и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор.

Богоев бе и категоричен, че самата застраховка няма да поевтинее след промените в Кодекса по застраховането, които бяха гласувани в края на миналата година от Народното събрание.

Депутатите гласуваха застраховката да може да се сключва онлайн, проблемът обаче остава в задължителността на стикера – т.е. отново има размяна на хартиени документи, обясни Богоев.

Той посочи, че в момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби, свързани с издаването на „Зелена карта”.

Това след промените в Кодекса вече е задължително - застрахователните компании трябва да издават стикера „Зелена карта”.

Според Борислав Богоев няма никакъв смисъл от задължителното издаване на сертификат „Зелена карта“.

95% от издаваните в страната застраховки „Гражданска отговорност“ са свързани с автомобили, които се движат из страната или из Европейския съюз. „Зелената карта“ е необходима, когато автомобилът напуска територията на ЕС.

Според Богоев още в първите работни дни на Народното събрание трябва да се намери смелчага народен представител, който да предложи да отпаднат тези глупави текстове, свързани със сертификата“Зелена карта“ и стикера.