Със съвместно изявление Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и AlixPartners отговарят на, по думите им, „ескалиралата в последните дни зле обоснована, неофициална и потенциално вредна спекулация относно текущото производство по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност) - КТБ, и свързаните с него разследвания".

Припомняме, със свои изявления депутати предизвикаха подозрения за качествата на избраната от България компания за разследване на КТБ, твърдейки, че това не е истинската AlixPartners.

С коя фирма сме сключили договора за разследване на фалита на КТБ, недоумяват депутати

С коя фирма сме сключили договора за разследване на фалита на КТБ, недоумяват депутати

Димитров, Симеонов, Славов и Андреев

АlixPartners, се посочва в съвместното изявление с ФГВБ, както и много други мултинационални компании за професионални услуги, оперира чрез няколко отделни търговски дружества, относими към юрисдикциите, където извършва дейност.

Едно от тези дружества - AlixPartners Services UK LLP, е дъщерно дружество, изцяло притежавано от AlixPartners, което осигурява екип от експерти, които бяха определени през лятото на 2015 г. да помагат на синдиците на КТБ, ФГВБ и в широк смисъл на българската държава.

Даян Хюз, партньор в AlixPartners и водещият експерт, коментира:
„Нашето задание беше изключително ясно и според нашия опит в подобни случаи напълно отговарящо на ситуацията към датата на нашето назначаване. То беше в съответствие със Закона за банковата несъстоятелност и се фокусира върху три основни сфери:

1. Проучване за няколко години назад на потока от парични средства, излезли от банката, установяване как и докъде са стигнали парите, и даване на препоръки за възможните варианти за възстановяването на тези проследени суми;

2. Установяване на състоянието на активите на банката, като вниманието ни беше насочено предимно към кредитите и други финансови активи, и даване на търговски препоръки за максимално възстановяване на стойността им; и

3. Преценка на ролята на заинтересованите страни и консултанти на банката, и отново даване на препоръки за предприемане на възможни действия.
В хода на изпълнението на тези задачи работихме тясно както със синдиците и ФГВБ, така и с редица професионалисти от и извън банката. В резултат представихме детайлен и практически насочен доклад, съдържащ набор от препоръки за подпомагане на текущите и бъдещи линии на действие.

Договореностите предвиждат, че AlixPartners може да продължи да подпомага синдиците и ФГВБ според необходимостта.“

От своя страна Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, изтъква, че е била проведена взискателна процедура за избор, която е включвала срещи със значителен брой международни компании, като всички те са демонстрирали висок капацитет и опит, подходящ за ситуацията с КТБ.

„Въз основа на преценката ни от тяхното представяне и съотнесено към опита им в сходни ситуации, ФГВБ заключи, че AlixPartners е подходящата компания, с която да се работи”, казва Миленков.

По думите му извършената от британската компания работа е изключително полезна, за да се добие реална представа за ситуацията с КТБ.
„Използваме доклада на AlixPartners като основа за предприемане на най-подходящите действия с цел да възстановим колкото се може повече активи в интерес на кредиторите на КТБ“, заключава шефът на фонда.