Групата за натиск в парламента, която се бори за истината за КТБ, е притеснена с коя международна компания сме сключили договор за разследването на фалита на банката.

Депутатите Мартин Димитров, Валери Симеонов, Петър Славов и Методи Андреев дадоха брифинг в парламента, на който изразиха притесненията си от отговорите, които са получили от финансовия министър Владислав Горанов и от Фонда за гарантиране на влоговете.

Става ясно, че се говори за две фирми с много сходни имена. Едната - „Alix Partners Services UK LLP, а другата – „Alix Partners UK LLP”. Именно това разминаване притеснило депутатите.

С кого сме сключили този договор, недоумява Петър Славов. Реформаторите се притесняват и дали фирмата, на която е възложено разследването за източването на КТБ, има нужния международен опит в подобна сфера. Според тях ако сме сключили договор с неопитна фирма, то някой трябва да понесе отговорност. Хората, които са сключили този договор, трябва да понесат отговорност, категоричен е Мартин Димитров.  

Депутатите представиха и документи от търговския регистър на Великобритания, според които „Alix Partners Services UK LLP” е регистрирана на 12 януари 2015 г. и е собственост на група физически лица и юридическото лице „Alix Partners”, като последното се освобождава изцяло от участието си на 22 януари 2016 г.

Реформаторите са недоволни още, че международното разследване за фалита на КТБ се ограничава само до анализ. Те настояват международната компания да участва в събирането на откраднатите пари от банката. Реформаторите са недоволни, че не е сключена подобна клауза в договора с международната компания. Защо няма такъв договор, кой не иска да има такъв договор, попита още Мартин Димитров.