В Стара Загора предвиждат увеличение на таксите за битови отпадъци, което ще бъде обсъдено на заседание на Общинския съвет идната седмица, съобщиха от общината.

Предварителните разчети са за жилищните и нежилищни имоти, собственост на граждани, таксата да нарасне от 1,5 да бъде 1,7 промила. За нежилищните имоти на предприятия от 3,5 на 4 на хиляда.

Според началника на отдел "Местни данъци и такси" Иван Иванов облагането ще се повиши с около 13%, което изразено в цифри означава, че за апартамент от 80 кв. м ще се плаща с около 24 лева повече за година. 

Очаква ни повишение на местните данъци

Очаква ни повишение на местните данъци

Но едва ли щяло да е драматично

"Министерството на околната среда и водите реши увеличението да се случва в рамките на три години, така общините, които не са изпълнили своите планове, ще имат възможност да го направят. Община Стара Загора е изпълнила целите си и плаща -50% от отчисленията, благодарение на това, че е изградена сепарираща инсталация, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

По думите му около 55 хил. тона са отпадъците, които генерира общината. Те минават през системата за сепариране - малко над 40%, от тях, а останалото количество отива в депото, за което също се плаща на тон отпадък", уточни още градоначалникът. 

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Според Фандъкова, който замърсява трябва да плаща повече

Той допълни, че нито една община до момента не е изградила завод за преработка на отпадъци, което значително би намалило дължимите суми. Тодоров заяви категорично, че алтернатива, освен тази система - сепариране или депониране, няма към този момент.

Живко Тодоров направи препратка към 2012 година, от когато не е повишаван местният данък. "Тогава минималната работна заплата беше 290 лева, очаква се да бъде 610 лева през 2020 година. Увеличението на сумата е над 2 пъти. В общинските звена "Озеленяване" и "Чистота" всички работници са назначени на минималната заплата", обясни кметът.

По думите не може без инвестиции да се повишави нивото на екология в общината със сепарираща инсталация, депо за отпадъци, изграждане на нови паркове и зони. Предстои да се рекултивира и старото депо, то няма как да се случи без увеличения, смята Тодоров.

Досега издържахме, защото намалихме средствата, които плащаме на фирмите за чистота, при 7,5 млн. лева преди, сега са близо 6,5 млн. лева. Оптимизирали сме възможните дейности. Не е възможно да намалим работниците, заети с чистотата, защото това ще доведе до по-мръсен град. Увеличили сме броя на контейнерите за смет и в селата", коментира още Живко Тодоров.

Относно идеята за създаване на общинска фирма за чистотата той смята, че за поддръжка на парковете, ще са нужни поне 1,5 млн. лева. "Ако се наложи да купуваме и камиони, и цистерни - то това са средства минимум от 4-5 млн. лева само за начална инвестиция", каза Тодоров.

Председателят на най-голямата група в Общинския съвет Диян Димитров смята, че увеличението е с около 2 лева на месец.

В срещата с медиите участваха още заместник-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, както и секретарят на администрацията Делян Иванов.