И все пак ще се плаща ДДС за служебните вещи, които се ползват и за лични нужди. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Припомняме, идеята за такова облагане се „роди" в Министерство на финансите, които поискаха да променят данъчни закони и българите да декларират и плащат данък дори и за служебните автомобили и вещи над 5000 лева, ако ги ползват в личното си време. Тогава в ролята на защитник на този т.нар. „данък уикенд" влезе и самата Стоянова, която обаче не успя да убеди колегите си и мнозинството отхвърли приемането на данъка.

Днес обаче - след приет бюджет, стана ясно, че все пак такова облагане ще има. „Съгласно европейска директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. Това не може да се промени", обясни Стоянова пред журналисти в парламента.

Тя се върна назад към предложението и уточни, че неговата цел е била собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение и да има специална методика за това как да се изчисли размерът на данъка, така че данъчните да не се налага да определят това творчески.

„Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и да дадат по един и същи начин да се прилага законът. След като отпаднаха тези текстове, остана това, че всеки един актив, който се ползва с двойно предназначение в декларацията за ДДС всеки собственик трябва да декларира каква част ползва за лични нужди и са начисли ДДС на нея. Само че без ясна методика и без праг", обясни Стоянова и завърши ядосано: „Когато аз го обяснявах от трибуната на НС, никой не искаше да ме чуе!".