Зеленчукопроизводителите могат да получат данъчни облекчения. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев по време на посещение в пазарджишкото село Мало Конаре, цитиран от БНР.

Той разгледа оранжерията на производителя Иван Кабуров. 

По думите му предстои да бъде обсъдено и облекчаване на процеса с опаковката и пласмента на стоката.

За да се случи това обаче, е необходимо да се сформират сдружения между производителите, категоричен е Вътев.

"Големият ни проблем е, че ние не обичаме да се сдружаваме и да се кооперираме, за да си намалим разходите и да станем по-конкуретни".

Според министъра зеленчукопроизводителите няма как да са конкурентни поединично, а сдружаването ще засили търговията. Той подчерта, че субсидирането трябва да дава резултати и да има продукция за българските потребители. 

"Едва ли някой се съмнява, че България има достатъчно вода за напояване. Този режим трябва да бъде не разрешителен, а задължителен. Нашата цел номер едно е това да се преобърне", каза министър Вътев и допълни, че тази година ще има помощ за напояване.

Той съобщи, че заедно МЗХ и Селскостопанска академия работят по актуализиране на агроекологичното райониране на страната за отглеждане на земеделските култури, за да бъдат отчетени настъпващите климатични промени и най-благоприятните условия за съответните видове и сортове.

"Обединяването на усилията ще намали разходите по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция", допълни Кирил Вътев.

Вътев парира с цифри заплаха за пореден земеделски протест

Вътев парира с цифри заплаха за пореден земеделски протест

Близо 3 млрд. лв. финансов ресурс е насочен към сектора