Парламентарната група на "Възраждане" се обяви категорично против идеята на финансовия министър Асен Василев, залегнала в проектобюджета за 2024 година, таванът на позволените плащания в брой да бъде намален от 10 000 лева, колкото е сега, на 5 000 лева.

Аргументът на финансовото министерство е, че по този начин, минавайки през банка, ще се изсветлят транзакциите между фирми и граждани.

Липсва ясна и точна обосновка защо се прави и какви ще са ефектите, коментира в парламентарните кулоари народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев.

"Освен това върви процес за дигитализация на валутата, което е, меко казано, опасност, защото когато нямаш възможност за плащане с кеш с едно натискане на копчето всеки един може да бъде занулен, ако не е удобен на дадения управляващ", посочи още той.

Според Ганев не е релевантен и аргументът, че по този начин ще се изсветлят сключваните сделки, защото и сега фирми, плащащи до 10 000 лева, изискват касов бон, за да възстановят част от разходите си. Освен това мярката ще доведе до много по-голяма тежест от гледна точка на банкови такси.

Затова при предстоящото отваряне на Конституцията от партията на Костадинов ще предложат в нея да бъде записан текст, който да гарантира правото на всекиго да заплаща и с хартиени пари - нещо, направено наскоро в Австрия.

Припомняме, че против плановете на финансовия министър Асен Василев, залегнали в проекта за Бюджет 2024, таванът на позволените кешови плащания да бъде намален от 10 000 на 5 000 лева се обяви и Мартин Димитров от "Демократична България". 

Мартин Димитров против идеята за ограничаване на кешовите плащания

Мартин Димитров против идеята за ограничаване на кешовите плащания

От ГЕРБ също не одобряват идеята