Индивидуалните основни заплати на всички учители се повишават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Увеличението става въз основа на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

По думите на министър Цоков добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата.

"Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца", заяви още министърът.

След повишението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

Снимка 647485

Чрез Колективния трудов договор се вдигат също работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал. Предвижда се по-високо заплащане при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация. Такива са например помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

Припомняме, че при формиране на държавния бюджет правителството отпусна 290 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите.

МФ: Средствата за увеличение на учителските заплати се отпускат вече втори месец

МФ: Средствата за увеличение на учителските заплати се отпускат вече втори месец

Асен Василев припомни на общините, че министерството си е свършило работата

Освен министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, подписите си върху новия Колективен трудов договор положиха председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. д-р Янка Такева, председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров, председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

Други важни акценти в подписания национален колективен трудов договор са:

  • МОН и социалните партньори разработват политики за намаляване на броя на децата в групи, на учениците в паралелки и за балансиране на минималните норми преподавателска работа;
  • При приемане на деца и ученици в детските градини и в училищата родителите/настойниците може да подписват документ за спазване на изискванията, посочени в правилника за дейността на образователната институция;
  • МОН и социалните партньори отстояват увеличаване на средствата за образованието на не по-малко от 5% от БВП в Закона за държавния бюджет;
  • МОН и социалните партньори отстояват ръст на работните заплати на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование, който да осигури запазване на размера ѝ - не по-малко от 125% спрямо средната брутна месечна работна заплата за страната;
  • Определят се минимални работни заплати за педагогически специалисти с придобита втора и първа степен на кариерно развитие;
  • За длъжността "помощник-възпитател", със свидетелство за професионална квалификация се определя работна заплата не по-малко от 132% от минималната работна заплата за страната;
  • За длъжностите "библиотекар", "счетоводител", "главен счетоводител" с висше образование, "кариерен консултант" и "социален педагог" - не по-малко от 135% от минималната работна заплата за страната;
  • На педагогически специалисти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са заемали длъжност на педагогически специалист в държавна или общинска институция на бюджетна издръжка от системата на предучилищното и училищното образование, се изплаща обезщетението в размер на 11,5 брутни работни заплати;
  • На работници и служители, които в последните 20 години са придобили при същия работодател 10 години трудов стаж, се изплаща обезщетение в размер на 8,5 брутни работни заплати;
  • Планира се и се изплаща в рамките на годишния бюджет на образователната институция допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) на работниците и служителите в размер на не по-малко от една минимална работна заплата за страната, разпределена в три плащания.
  • Минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения се увеличават с процента на увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти - 8,4%.
КНСБ "напрегнати" от Бюджет 2024

КНСБ "напрегнати" от Бюджет 2024

Особено заради приходната част и разхода за заплати

Чрез новия Колективен трудов договор се запази възможността самоподготовка да се осъществява в предпочитана от педагогическия специалист среда. Наред с това при непреодолими обстоятелства за функциониране на образователната институция и невъзможност за работниците и служителите да изпълняват служебните си задължения са договорени до 5 дни допълнителен годишен отпуск. Увеличение ще има и на средствата за представително и работно облекло.

За добрата съвместна работа със социалните партньори министър Цоков бе награден със златна значка от Синдиката на българските учители и плакет от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Отличията му връчиха председателите на двете организации - д-р Янка Такева и д-р Юлиян Петров.

Началната заплата на учителите става 1 700 лв. след приемането на бюджета

Началната заплата на учителите става 1 700 лв. след приемането на бюджета

Парите за образование са нараснали с над 900 млн. лв.