Вместо с 2.1%, с 2.6% се очаква да нарасне Брутният вътрешен продукт на България през 2016-а година. Прогнозираното по-голямо увеличение се дължи преди всичко на по-солидно вътрешно потребление и инвестиции, показва есенна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. 

Очаква се благоприятната динамика при частното потребление, отчетена през първото полугодие, да се запази до края на годината, а спадът при публичните разходи да се забави значително. В резултат крайното потребление ще нарасне с 1,5%. 

Финансовото министерство отбеляза, че инвестициите в икономиката за периода януари - юни са се повишили със 7,1%, но се очаква за цялата настояща година инвестициите да забавят своя ръст до 3,7%, както поради по-слабо нарастване на запасите и на частните инвестиции в сравнение с първото полугодие, така и поради спада на капиталовите разходи на правителството, дължащ се на преминаването към новата финансова рамка 2014-а/2020-а година за финансиране на програмите от фондовете на ЕС. 

Според есенната прогноза на Министерството на финансите за следващата година се прогнозира известно забавяне на икономическия растеж до 2,5%, дължащо се главно на очакваното по-слабо представяне на износа - забавяне на растежа на експорта до 3,9% спрямо негово повишение с 4,4% през 2016-а година.

В същото време ще има засилване на вътрешното търсене, като растежът на вноса на стоки и услуги през 2017-а ще достигне 3,8 на сто. По отношение на инвестициите в основен капитал финансовото министерство очаква ускорение на растежа до 1,1% поради прекъсване на негативната тенденция при публичните капиталови разходи и запазване на положителната динамика при частните инвестиции. 

В средносрочен план се очаква слабо ускоряване на растежа на БВП до 2,7% през 2018-а и през 2019-а година. Същевременно безработицата в страната ще продължи да се понижава, като се очаква тя да достигне 8,1% през тази и 7,3% през следващата година, след което да спадне до 6,8% през 2018-а и до 6,5% през 2019-а година.

Очаква се балансът по текущата сметка през настоящата година да нарасне до 2,3% от БВП, преди да се понижи до 2,0% през 2017-а, до 1,8% през 2018-а и до 1,4% през 2019-а година. Чуждите инвестиции за тази и следващата година ще бъдат на ниво от 3,7% от БВП, преди да се повишат до 3,8% през следващите две години.