Венецуела ще изключи щатския долар от официалните си обменни сделки, насърчавайки използването на еврото и юана. Страната се отказва от американската валута, която е "използвана като оръжие за атака" срещу икономиката й, а правителствените търгове на чуждестранна валута вече ще бъдат в евро, юани и други твърди валути.

Конфликтът между САЩ и Венецуела сериозно се изостри през последните 2 години. Администрацията на Доналд Тръмп наложи санкции, забраняващи търговията с нов дълг и собствен капитал, емитиран от венецуелското правителство и държавната петролна компания PDVSA.

Вашингтон санкционира десетки висши венецуелски държавни служители, включително президента Николас Мадуро, и се опита да събере подкрепа за мащабни международни санкции срещу петролната индустрия, на която до голяма степен се крепи икономиката на страната.

Санкциите, наложени от Вашингтон срещу Каракас, "блокират възможността за продължаване на търговията с щатския долар на венецуелския валутен пазар", заяви икономическият вицепрезидент на страната Тарек Ел Айсами, цитиран от световните агенции. Именно той обяви отказа от долара.

Американската "икономическа блокада" засяга както публичния, така и частния сектор на Венецуела. Сред потърпевшите са агробизнеса и фармацевтичните компании, които "затвориха сметките си и им беше забранено да правят сделки в долари", изтъкна Ел Айсами.

"Това показва колко далеч може да стигне империализмът в лудостта си", каза вицепрезидентът, определяйки ограниченията като "незаконни, произволни и противоречащи на международното право".

Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си

Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си

Магазините са празни, а парите не струват нищо

Системата за плаващ валутен курс на Венецуела - Dicom "ще работи в евро, юани или друга конвертируема валута и ще позволи на валутния пазар да използва всяка друга конвертируема валута", каза Ел Айсами.

Правителството ще продаде 2 млрд. евро между ноември и декември, за да позволи на обществеността да закупи европейската валута "на реална, неспекулативна ставка", отбеляза той. Всички частни банки в страната са задължени да участват в системата за наддаване на Dicom.

Американският натиск допринесе за тежката социална и икономическа криза във Венецуела през последните години, която беше засегната от хиперинфлация, девалвация на националната валута и недостиг на стоки от първа необходимост

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Хиляди фирми затвориха, а работниците си останаха вкъщи

Суровата ситуация принуди повече от 2.3 млн. души да напуснат страната през лятото в търсене на по-добър живот в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия, според ООН.

Ел Айсами изтъкна американското лицемерие да налага санкции, говорейки за помощ към венецуелския народ.

"Най-добрата помощ, която могат да дадат на народа на Венецуела, е да премахнат от страната хватката, убийците и престъпниците на империализма, да ни освободят. Няма да бъдем нова колония на никого", категоричен бе той.