Вкарват проституцията, наркотиците и контрабандата в оценките на брутния вътрешен продукт (БВП), изчисляван от националната статистика. Новината обяви Диана Янчева от Националния статистически институт, цитирана от Дарик.

Припомняме, в края на май Великобритания също реши да включва търговията с наркотици и проституция в измерването на Брутния вътрешен продукт на страната.

Инициативата за разширяването на оценките от сектори на неформалната икономика е на Евростат, като вече са получени първите указания от европейската статистическа служба. Новият начин на изчисление ще влезе в сила от септември.

От своя страна новият шеф на статистическата служба Сергей Цветарски обеща повече прозрачност в работата.

По думите на Янчева, освен че статистиката ще изследва влиянието на незаконни дейности върху икономиката ни, от септември ще обърне внимание и на фактора „глобализация". Тя обясни, че глобализацията е факт в последните 10-15 години. „Има създадени вече много стабилни връзки между предприятия. За да не се повтарят оборотите, тези предприятия трябва да бъдат обхванати в цялост", каза тя.

Става ясно, че и досега статистика е отчитала част от неформалната икономика. Ползват се основни данни от официални източници - Агенция „Митници", от НАП, от МВР, Европол, Интерпол.

Диана Янчева е на мнение, че корекциите в БВП няма да са големи. Глобализацията ще намали числата, но включването на още дейности - ще ги увеличат, като равносметката ще е „малко нагоре", обясни експертът.