Предложението за третия закон за политическите кабинети няма да бъде разглеждано в мандата на този парламент. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Припомняме, Дянков предложи почти тройна заплата за премиера Бойко Борисов.
Вицепремиерът иска още рязко увеличаване на заплатите на вицепрезидента и на вицепремиера.

„Това е законопроект, готов още от април миналата година и отлежава, и няма да влиза в парламента в рамките на този мандат", заяви финансист номер 1. По думите му това е третият законопроект от административната реформа. „Това е третият закон за политическите кабинети, но аз съзнавам, че не е сега моментът да се говори за заплатите на тези управници", категоричен бе той.

Самият Станишев всъщност е облагодетелстван по този начин, подчерта Дянков, като припомни аферата „Хохегер", където вместо да се дават пари за бюджет, те отиват за рекламни цели и един вид индиректно стигали до Станишев.

„Надяваме се да вдигнем още допълнително доходите", сподели финансовият министър. В отговор на това изказване той беше запитан дали това всъщност не е вид предизборна кампания. „Всеки ден е предизборна кампания, всеки ден, ако правиш нещо добро, това е една предизборна кампания", разясни Дянков.

Вицепремиерът припомни увеличението на редица минимални работни заплати от 1 януари 2013 година - на културни и здравни работници например.

„Целим намаляване на безработицата в две категории - млади хора, които излизат от университета и нямат работа, чрез различни програми, и т.нар. „хронично безработни". Дянков увери, че 2012 е завършила с много добър бюджет и кабинетът има възможност да се вложат пари и от държавни средства, а не само от европейски. Февруари - март ще видим дали и на някои други по-големи групи можем да увеличим за платите, съобщи финансистът.

Помолен да коментира ефекта от европейското финансиране, Симеон Дянков изчисли, че по европейски програми в България в момента работят около 20 хиляди души. Той счете като грешка на предишното правителство въпросните средства да бъдат пренасочвани по-скоро към преквалификация, отколкото към създаване и поддържане на работни места.

Относно искането за въвеждане на семейно подоходно облагане, Дянков бе категоричен: „Не съм склонен да се съглася, защото е грешна политика. Виждал съм направени много анализи какво всъщност стимулира раждаемостта и в този сектор не става въпрос за пари". По думите на министъра решението да имаш второ или трето дете е свързано с това колко на теб ти е лесно да поддържаш по-голямо семейство.

Дали ще бъде ефективна въведената данъчна проверка на данъчна полиция, а именно НАП да разследва, Дянков е на мнение, че да, тъй като това са чисто разследващи стъпки, няма да е нужно нарочване на ревизия, а на място да се разбира за конкретните нередности.

Единият пример, по думите на Дянков, е данъчен ревизор, който влиза за обикновена ревизия и установява, че вместо посочените 10 работници, които официално се осигуряват, във фирмата всъщност работят 20 и този ревизор, който установява, че в чекмеджето с оборота в дадения обект има повече кеш, отколкото е посочената сума в ревизията.
В първия случай ревизорът има право да снеме устни обяснения и с това да положи основите на една начална база за разследване.

В отговор на въпрос дали има конфликт с депутатите от ГЕРБ, които го бламирали от време на време, Дянков отговори, че спорове има и то особено с юристите, които по неговите думи не се разбират с целия свят.
„Но всичко, което трябваше да мине през парламента като по-големи закони, мина", увери финансист номер 1.