От Националната агенция по приходите (НАП) отчитат, че всяка втора данъчна декларация за доходите на физическите лица е подадена по интернет с ПИК на НАП или с електронен подпис. Две седмици преди края на кампанията в приходната агенция са получени малко над 300 000 формуляра, информират от НАП.

До момента Персонален идентификационен код (ПИК) имат близо 600 000 лица. Данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.

Крайният срок за деклариране на доходите от 2018 г. изтича на 30 април. Дотогава трябва да бъде платен и дължимият данък. Плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Потребителите на услугите на НАП могат да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

Изглежда 2019 г. да е първата година, в която електронно подадените декларации ще са повече от хартиените, заяви директорът на "Обслужване" в НАП Боряна Георгиева.