Всички банки преведоха в срок годишните си вноски във ФГВБ, съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Сумата на събраните премийни вноски е 258.09 млн. лв., съобщи електронното издание на в. „Сега".

Съгласно Закона за гарантиране на влоговете банките, които са български юридически лица, са задължени до 31 март всяка година да превеждат във фонда вноски в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа.

Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието. Алфа банка - клон България, БНП Париба С.А. - клон София, ИНГ Банк Н.В. - клон София, Ишбанк АГ - клон София и Ситибанк Европа АД - клон България не участват в българската система за гарантиране на влоговете. Тези клонове съответно не плащат премийни вноски към ФГВБ, тъй като по силата на европейските изисквания защитата на депозитите се осъществява от системата в страната на банката майка, обясниха от фонда.

Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден. Банка, неплатила вноската си в определения от закона срок, дължи на ФГВБ законово определена лихва за забава.