Традиционният декемврийски натиск за завишаване на бюджетите за заплати в едно или друго министерство започна, пише в. "СЕга". Министерство на околната среда и водите вече извоюва допълнителни 590 000 лв. в бюджета си за декември. Фонд "Земеделие" също коригира сметките си, очаква се днес повече пари за заплати да получи и земеделското министерство.

За декември МОСВ ще изхарчи за заплати 1.57 млн. лв. срещу първоначално предвиден месечен разход от 981 000. От постановлението на кабинета за корекцията не става ясно защо се налага тя, а самото решение се изчерпва с едно изречение.

На фона на протестите на зърнопроизводителите през декември фонд "Земеделие" на два пъти е завишил разходите си за други възнаграждения и плащания на персонала, в които влизат възнагражденията по граждански договори и тези на нещатния персонал на трудов договор. На 2 декември сумата е завишена от 1 млн. лв. на 1.5 млн., а на 16 декември общият разход за други възнаграждения вече е 2.55 млн. лв. Допълнителният 1 млн. е пренасочен от европейските средства, осигурявани по линия на техническа помощ за заплатите на наетите на служебни и трудови правоотношения, тоест от щатния персонал са пренасочени пари към другите плащания. Фонд "Земеделие" не се е побрал и в предварително одобрените си разходи за издръжка, които са завишени от 14 на 17 млн. лв.

Днес 1.65 млн. лв. ще бъдат прехвърлени от здравното на земеделското министерство, но корекцията е заради сливането на структури покрай създаването на агенцията за храните. Единственият прецедент за понижаване на средствата за заплати т.г. е в МО - от 453 на 439 млн. лв. от икономии. Миналият декември повече пари получиха социалното и здравното министерство.