По улиците на огромния нигерийски град Лагос, където живеят 15 милиона души, чейндж бюрата са на ръба на закона.

Те попаднаха в полезрението на властите в страната, които се опитват да подкрепят местната нейра и да унищожат черния пазар на чуждестранна валута, който се разрасна след поевтиняването на петрола и намалелия поток от петродолари.

Този месец Централната банка на Нигерия въведе таван на курса на зелената валута, по който бюрата в страната могат да обменят долари, като нивото му е обвързано и се изменя в зависимост от курса, предлаган на черния пазар, пише Bloomberg.

Освен това представители на разузнавателните служби обикалят всички небанкови дилъри, като нарушителите са изпращани в затвора.

"Това създава паралелен пазар в черния пазар", смятат анализатори от Stockbrokers и Afrinvest West Africa в Лагос.

От друга страна някои собственици на чейндж бюра в Нигерия признават, че ще продължат практиката си и ще обменят долари на старите си курсове, но само с познати клиенти. "Всеки нов човек може да бъде шпионин на правителството", признават те.

"Това ще задълбочи още черния пазар. Фактът, че курсът беше задържан толкова ниско, че да се наложи силите за сигурност да излязат по улиците, показва ново ниво на проблема", коментира Омотола Абимбола от Afrinvest.  

Обяснено накратко причината за разрастването на сделките на тъмно в Нигерия е наложеният официален курс на нейра, който, според експертите, подкрепя и е в услуга на бизнеса. Заради дефицита на чуждестранна валута обаче много лицензирани бюра, както и неофициални такива, са принудени да продават долари на много по-висок курс.