В училище ни учат, че трябва да се трудим усилено, за да постигнем добри резултати. Работи здраво, изкарвай повече, стани богат...

Това обаче е само едната половина от истината, според Рик Еделман, основател и изпълнителен директор на Edelman Financial Services, една от водещите финансово консултантски компании в САЩ и автор на книгата "Истината за вашето бъдеще: Паричният наръчник, от който се нуждаете сега, по-късно и много по-късно". (The Truth About Your Future: The Money Guide You Need Now, Later, and Much Later)

Наскоро, в интервю за изданието Business Insider, Еделман заяви - "Ако всичко, което правите в живота си, е да работите наистина усилено, никога няма да забогатеете. Защото не е достатъчно само да работите здраво, за да изкарвате пари, част от които да заделяте настрани."

Според Еделман, за да подсигурите бъдещата си финансова независимост, трябва "наравно с усилената работа", да работите "умно".

И по-специално, да инвестирате...

"Никога няма да достигнете до финансов успех, ако слагате средствата си в банкова сметка или в държавни облигации, или друг род продукти с фиксиран доход", смята Еделман. Този тип сметки често носят доходност от под 1%. Вместо това трябва да гледате към фондовия пазар, който е с историческа норма на възвръщаемост от 10% от 20-те години на миналия век. Еделман припомня още на инвеститорите, че да инвестират не означава, че трябва да рискуват всичко.

Сега ще разширим малко тезата на Еделман и ще ви дадем няколко конкретни причини, защо да инвестирате на финансовите пазари.

Преди това малко история. Всички помним срива на фондовите пазари по време на кризата от 2008-ма година, а някои дори и пукането на технологичния балон през 2000-та година. Всъщност споменът от това все още е толкова пресен, че мнозина дори не искат да поглеждат отново към фондовата борса.

И докато хората с по-голям опит на международните пазарите са преживявали вече няколко пазарни срива от 50% и повече, те са ставали свидетели и на силното възстановяване на пазарите през следващите години, и на достигането всеки път на нови рекордни стойности.

Тествай инвеститорските си способности без риск, с демо сметка от Admiral Markets.

И все пак, за тези, които осъзнават, че пазарът е цикличен, а след циклите на спад обикновено следват такива на повишения и обратното, ето няколко причини защо да инвестират на финансовите пазари в дългосрочен план:

Инфлацията ще ви "краде" от парите

Инвестирането в акции е най-разумният начин да се предпазите от инфлация. И макар тя да не е на дневен ред в момента, а усилията на всички централни банки по света да са насочени към възстановяване на ръста в цените, не се заблуждавайте - инфлация ще се появи. Тя винаги е била сериозен фактор в дългосрочен план.

В исторически план инфлацията е средно 2-3%, като практиката сочи, че у нас дори е малко над тези нива. Рекордно ниските лихви по депозитите в страната ни едва ли ще се променят скоро, или най-малкото, едва ли ще превишат инфлацията в средносрочен план.

Така че ако не искате парите ви да губят стойност, то инвестицията в акции е един от най-логичните избори. Един пример - от 1928-ма година насам възвръщаемостта на широкия щатски индекс S&P 500 е около 10% (според данни на Investopedia) или над 3 пъти по-висока от инфлацията .

И още един пример, инфлация от 3% годишно ще изяде половината от покупателната способност на спестяванията ви, при това само за 24 години.

Фондовият пазар не е страшен, а успехът там не е запазен само за професионалистите

Противно на очакванията на повечето хора фондовите пазари не са страшни и не са поле за изява само за професионалисти. Термини като съотношение цена-печалба, сплит, дълг към собствен капитал и др. могат да звучат помпозно, но на практика са много логични и лесни за разбиране.

В допълнение, има много прости начини да инвестирате, като се насочвате към широко диверсифицирани индекси, които са доказали устойчивостта си с течение на времето в дългосрочен план. Така дори и без съществени познания е много лесно да си направите "широко диверсифициран портфейл", инвестирайки в широк индекс. В допълнение, подобна инвестиция е с голяма вероятност да бие голяма част от пазарните експерти.

Ново изследване на консултантската компания S&P Dow Jones Indices подкрепя тезата, че инвеститорите може би е най-добре сами да управляват средствата си и да инвестират на фондовите пазари. От компанията дават пример, че ако поверите средствата си под управление на фонд, успявал да бие широкия щатски индекс S&P 500 през последните три години, статистическите шансове този фонд да повтори успеха си и през следващите три години е едва 5%!

Инвестирането е по-лесно от всякога, а достъпът до обучителни материали е оптимален

Нужен ви е само достъп до интернет. Там ще намерите всичката необходима информация за първите стъпки в инвестирането.

Повиши инвестиционните си знания и се превърни от "Аматьор в Трейдър", с обучителната програма на Admiral Markets.

В допълнение инвестиционната общност прави всичко възможно, за да улесни максимално целия инвестиционен процес, както и да повиши инвестиционната култура на клиентите си.

Можете да се възползвате от безплатни консултации, онлайн-превод на средства, 24-часова поддръжка, интернет-откриване на сметки и хиляди други удобства. Всичко, което трябва да направите, е просто да вземете решение и да стартирате инвестиционния процес. А това можете да направите и от удобното си канапе в хола.

Имате избор между хиляди инвестиционни инструменти

Финансовите пазари предоставят истинско море от активи. Можете да изберете тези, които в най-голяма степен биха били подходящи за вашия стил на търговия или познания. Дали това ще са индекси, акции, валути, суровини или облигации няма значение. Просто трябва да си изградите план за търговия и инвестиционна стратегия, които да издържат теста на времето.

Можете да търгувате във всички посоки

Ако смятате, че един актив ще поевтинява, няма нужда да чакате да спре да пада, преди да го купите. Защото на финансовите пазари, можете да печелите не само от повишението, но и от понижението в цените на активите. Така че парите може никога да не "спят" и да работят във всеки един момент за вас.

Започни да търгуваш на финансовите пазари с реална сметка от Admiral Markets.

* Admiral Markets UK е водещ Forex брокер, предлагащ търговия с форекс и ДЗР върху акции, индекси, благородни метали и енергийни източници. От основаването си през 2001 г. Admiral Markets Group непрекъснато се разширява и днес предлага услугите си в света чрез своите регулирани търговски дружества, като по този начин се превръща в наистина глобална организация. Admiral Markets UK Ltd и по този начин клонът и в България е оторизиран и регулиран във Великобритания чрез Комисията за финансов надзор (FCA), като по този начин е под законодателството на Обединеното кралство и на Европейския съюз, включително MiFID (Директивата за инструментите на финансовите пазари).

Мнението, изразено в този материал, не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545