Румънският финансов надзор е отнел разрешението за дейност на застрахователната компания Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. ("Евроинс Румъния"). Това става ясно от оповестено днес решение на регулатора. В него се посочва, че са отчетени признаци на състояние на несъстоятелност на застрахователната компания.

Открива се производство по несъстоятелност на дружеството, а Застрахователният гаранционен фонд се назначава за негов временен администратор, със задача да осигури администрацията и управлението на дейността му.

Към 30 юни 2022 г. компанията не разполага с допустими средства за покритие на капиталовото изискване за платежоспособност (SCR), което се запазва към 30 септември 2022 г. За възстановяване на капиталовото изискване за платежоспособност са необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (около 450 милиона евро), а за покриване на  минималното капиталово изискване (MCR) средства в размер на 1,75 милиарда леи (360 милиона евро). Решението за отнемане на лиценза е взето при условията, при които положението на "Евроинс Румъния" не прави надеждно прилагането на процедура за преструктуриране.

"Донев 2" подобрява ефективността на производството по несъстоятелност по проекта на Зарков

"Донев 2" подобрява ефективността на производството по несъстоятелност по проекта на Зарков

Въвежда се производство по несъстоятелност и стабилизация и за предприемачи

Решението на надзорната комисия се основава на обширен анализ на ситуацията с "Евроинс Румъния". В тази връзка, регулаторът отбелязва факта, че от 2020 г. "Евроинс" беше обект на интензивни контролни действия, които доведоха до осветяване на реалното състояние на компанията. Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът наложи 26 санкции на "Евроинс", което доведе до общи глоби от над 16 милиона леи (над 3 милиона евро), в резултат на 17 контролни действия. Всички санкции, наложени на дружеството Евроинс Румъния, бяха потвърдени по същество или окончателно от съдилищата, към които дружеството се обърна, за да оспори мерките.

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. е дъщерно дружество, част от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, по отношение на което КФН е орган за групов надзор.

Във връзка с решението на румънските си колеги, Комисията за финансов надзор (КФН) обясни, че Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не извършва застрахователна дейност в България. Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло.

България и Румъния остават начело в ЕС по жертви на пътя

България и Румъния остават начело в ЕС по жертви на пътя

Тревожно растат жертвите велосипедисти