Ако загубим пари от европейските програми, но вече има сключени договори със изпълнители по дадени проекти, то разходите ще бъдат поети от държавния бюджет. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, под чиято координация са и европейските средства. Към момента са разплатени 45% от всички средства по оперативните програми, което представлява около 3.656 млрд. евро от общо 8.7 млрд. евро.

Златанова успокои, че България ще има възможност да приключи финансово програмния период 2007-2013 до 2015 година. Това означава, че за оставящото време ще направим така, че ако има загуби за бюджета то те да са минимални.
Продължаването на строежа на софийското метро и през следващия програмен период на ЕС ще продължи да е приоритет.

Златанова посочи пред журналисти във Велинград, че ръководителят на Оперативна програма Техническа помощ Ирена Кръстева ще бъде освободена до дни от поста си. Припомняме, че вчера по време на изслушване в парламентарната комисия по евросредствата бившият министър по еврофондовете от кабинета Борисов Томислав Дончев заяви, че по тази програма два месеца не се е работило и че това е заради създалата се ситуация след смяната на правителството.

Златанова отговори и на журналистически въпрос дали не се прави чистка в администрацията. По думите й, ако Томислав Дончев не беше направил този казус достояние на широката общественост то това уволнение е щяло да бъде извършено по каналния ред с цел да бъде запазен авторитетът на държавния служител.

Вицепремиерът заяви, че през последните четири години ГЕРБ са заблуждавали обществото, че всички оперативни програми са били спрени. Мантра е било и че усвояването на еврофондовете по времето на предишното правителство е било успешно.

Как да е успешно като само Румъния изостава след нас от всичките страни-членки на ЕС, заяви Златанова. Тя допълни, че когато правителството на Борисов е долшо на власт всички шефове на оперативните програми са били сменени, включително и такива с дългогодишен стаж в държавната администрация.