Нещо невиждано до момента се случи преди дни - само английски отбори се класираха на двата европейски финала. Ливърпул и Тотнъм ще спорят за трофея от Шампионска лига, а Челси и Арсенал за този от Лига Европа. Това накара специалисти и фенове да прогнозират задаваща се дългогодишна хегемония на тимовете от Острова на Стария континент.

Дълги години, повече от 10, на "трона" бяха отбори от Испания - Реал (Мадрид), Барселона, Атлетико (Мадрид), Севиля и Валенсия. Сега те са големите губещи.

Снимка 299823

Източник: GettyImages

Представителите на Англия и другите големи футболни сили обаче ще трябва да се потрудят доста, за да минат по успехи испанците, които са окупирали върховете във всички европейски турнири - съществуващи и вече несъществуващи.

Ето какво сочи статистиката:

Далеч пред останалите с 13 купи от Шампионска лига е Реал (Мадрид). Барселона е на третото място с 5, а друг испански отбор не е триумфирал в този турнир.

С две отличия пред конкурентите на върха в турнира Купа на УЕФА/Лига Европа е Севиля - 5 купи. На второ място тук е Атлетико (Мадрид) с 3, колкото имат още Ливърпул, Ювентус и Интер.

На първо място по спечелени Суперкупи на Европа са Барселона и Милан с по 5, а веднага след тях се нарежда Реал (Мадрид) с 4.

ТОП 5: Отборите с най-много отличия от евротурнирите

ТОП 5: Отборите с най-много отличия от евротурнирите

Вижте кои са те!

Турнирите Купа на Панаирните градове и КНК вече не съществуват. Първата надпревара продължи като Купа на УЕФА, а след това - Лига Европа. КНК пък беше втори по сила турнир след Купа на Европейските шампиони. И двете надпревари са печелени най-много пъти от Барселона. Каталунците имат 3 Купи на Панаирните градове и 4 КНК.