Навлизаме в заключителните мачове от груповата фаза на най-новия турнир на УЕФА - Лига на нациите. В следващите дни фокусът се изместава от клубния футбол към битките за национални гарнитури.

Ето кои сблъсъци не трябва да пропускаме:

четвъртък

Хърватия - Испания (21:45)

Испания беше шокирана у дома от Англия в предишната пауза за национали. "Трите лъва" поведоха с 3:0 в Севиля и в крайна сметка взеха 3-те точки (3:2). Това бе краят на забележителната испанска серия от 27 поредни мача без загуба на свой терен. Поражението не позволи на иберийците да си осигурят първото място в групата, но те ще го сторят при успех в Загреб. Хърватия ще се опита да си върне за онази унизителна загуба с 0:6, когато двата тима се срещнаха за последно.

Снимка 377962

Източник: EPA/БГНЕС

Австрия - Босна и Херцеговина (21:45)

Само точка е нужна на гостите във Виена, за да си осигурят място на финалите през юни. Треньорът Роберт Просинечки може да е доволен от своята защита, която е допуснала само 3 гола в последните 10 мача. Все пак гостуването на Австрия е най-трудното изпитание за неговите възпитаници в последно време. Момчетата на Франко Фода спечелиха 8 от последните 11 срещи и все още имат шанс за върха в групата.

Снимка 233612

Източник: GettyImages

петък

Кипър - България (21:45)

Съдбоносен мач за България. Не сме участвали на голям форум от ЕВРО 2004 и мотивацията е по-голяма от всякога. След загубата с 0:1 в Норвегия останахме на второ място в групата. Головата разлика на норвежците е по-добра, но дори и минимална победа в Кипър ще бъде скъпоценна за нас. Домакините нямат никакъв шанс за класиране и ще играят за честта си. Историята е на наша страна - 9 победи за България и само 1 за Кипър, при голова разлика 23:7.

Снимка 383587

Източник: БГНЕС

Холандия - Франция (21:45)

Спящият гигант се събуди през 2018. "Летящите холандци" спечелиха с по 3:0 срещу Германия и Португалия и завършиха наравно с Италия, а после с Белгия. Все пак французите изглеждат като най-големият им кошмар. Именно "петлите" нанесоха последните 2 загуби на "оранжевите". Франция има нужда само от точка, за да си осигури първото място. Дидие Дешан ще бъде уверен в успеха, с оглед формата на неговите момчета в последно време.

Снимка 368572

Източник: GettyImages

Уелс - Дания (21:45)

Победителят взима всичко. Познатата поговорка ще влезе с пълна сила в Кардиф. Уелс ще трябва да спре Кристиан Ериксен, ако иска да вземе мача. Звездата на Тотнъм отбеляза 15 пъти в последните 20 срещи за "червения динамит". Именно той вкара единствените 2 попадения в първия мач. Дания има само 1 загуба от 23 сблъсъка насам. Може да си позволи равенство тук и победа над Ирландия в понеделник.

Снимка 241296

Източник: GettyImages

събота

Италия - Португалия (21:45)

"Мореплавателите" се нуждаят от точка за класиране напред и Италия ще трябва да се постарае. "Адзурите" са без победа в последните 5 домакинства - за втори път в тяхната история. Първият бе в периода март 1923 - януари 1925. Елементът на изненадата може да бъде плюс за възпитаниците на Роберто Манчини, защото всеки от последните им 12 гола е отбелязан от различен футболист.

Снимка 377547

Източник: UEFA.com

Сърбия - Черна гора (21:45)

Страните са независими за ФИФА от Мондиал 2006, на който за последно се яви техен сборен отбор. Александър Митрович реализира и двата гола в първия мач помежду им в историята. Сърбите взеха важна победа с 2:0 в Подгорица, а именно нападателят ще бъде техен жокер и в това дерби. Вкарал е 10 от последните им 14 попадения.

Снимка 377558

Източник: Twitter

неделя

Швейцария - Белгия (21:45)

Задачата на "кръстоносците" изглежда невъзможна. Поне от гледна точка на традицията. Швейцария не е побеждавала Белгия от 1983, а в този сблъсък ще трябва да го направи с 2 гола. "Червените дяволи" са загубили само един квалификационен мач в последните 7 години! Обезкуражаващо...

Снимка 365188

Източник: GettyImages

Англия - Хърватия (16:00)

Минаха почти 11 години от един от най-черните дни в историята на английския национален отбор. Победа с 3:2 на "Уембли" осигури класирането на хърватите за ЕВРО 2008, изритвайки "трите лъва". Това коства и поста на Стив Макларън. Гарет Саутгейт ще се надява да не повтори това, защото Англия може да изпадне в по-долната дивизия.

Снимка 368476

Източник: Twitter

понеделник

България - Словения (21:45)

Зарядът в последния мач от групата ни зависи до голяма степен от резултата в Кипър. При победа на Острова на Афродита можем да очакваме сравнително пълен "Васил Левски". Настроението ще е приповдигнато, а очакванията ще бъдат за победа. Ликувахме срещу словенците като гости и по пътя на логиката трябва да ни е по-лесно в София. Трябва да поглеждаме и към мачовете на Норвегия, в които може да се реши съдбата ни.

Снимка 376913

Източник: LAP.bg

Германия - Холандия (21:45)

Ситуацията изглеждаше коренно различна за двата тима - само преди година. Германците планираха защита на своята световна титла след перфектни квалификации с 10 победи от 10 мача. Холандците си ближеха раните след неуспеха да намерят място сред финалистите на Мондиала в Русия. В момента възпитаниците на Йоахим Льов имат 4 загуби в последните 6 мача... и вече не носят корони на главите си. "Оранжевите" се възродиха, но едва ли, дори са мечтали да изхвърлят своите врагове. Това може да се случи в Гелзенкирхен.

Снимка 376910

Източник: twitter

Чехия - Словакия (21:45)

Друг мач между две държави, тясно свързани в историята. Чехословакия триумфира на Европейското първенство през 1976. След раздялата двете нации се представят с променлив успех на футболната сцена. В поредния епизод от съперничеството им, мачът ще е по-скоро протоколен за словаците. До момента те нямат спечелена точка, а Украйна е с 3 победи.

Снимка 316254

Източник: GettyImages

вторник

Швеция - Русия (21:45)

Двете страни влизат в последните мачове от групата в коренно различна форма. Шведите не познават вкуса на победата в последните си 5 мача, докато руснаците нямат поражение в 6 срещи. Всичко започна на Световното първенство, когато те бяха домакини. Шокираха цял свят, изхвърляйки Испания от надпреварата. Ще се надяват да пренесат сърцатата си игра и в тази среща.

Снимка 383628

Източник: uefa.com

Косово - Азербайджан (21:45)

След като загуби последните си 9 квалификационни мача за Мондиала, Косово не очакваше да бъде в борбата за място на ЕВРО 2022. Косоварите спечелиха в предишните си 3 приятелски срещи, а от началото на Лигата на нациите имат 8 точки от 4 мача.

Снимка 383181

Източник: EPA/БГНЕС

ПРЕВОД: Красиан Митев