Преди дни приключиха трансферните саги около Върджил ван Дайк и Фелипе Коутиньо. Холандецът вече е най-скъпият защитник в света, след като Ливърпул плати 75 милиона паунда на Саутхемптън за правата му. Коутиньо пък напусна мърсисайдци, за да се присъедини към Барселона. Испанците броиха 120 милиона евро, а сумата най-вероятно ще набъбне до 160 с договорените бонуси. Друга крупна сделка от последните дни обвърза Диего Коща с Атлетико (Мадрид). "Дюшекчиите" платиха 66 милиона евро, за да си върнат голмайстора. Той прекара 3 години и половина в Челси.

Снимка 269540

Източник: GettyImages

Сумарно тримата биха могли да осигурят бюджета на половината континент Африка за години наред. За жалост, футболът се насочва към американския модел, в който звездите от Националната баскетболна асоциация (и останалите спортове) получават космически заплати, подсигурени от парите на феновете. Всеки отбор разпродава сезонни карти още преди началото на шампионатите, а самите те са се превърнали по-скоро в шоу програми, отколкото в спорт. Сувенири, фланелки, реклами... След време стадионите ще се пълнят с "фенове", отишли там, за да се отбележат в социалните мрежи и да качат няколко снимки. Но да се върнем на темата.

Тази тенденция не е от днес. Години наред клубовете чакат да стане 1-ви януари, за да се отвори поредният трансферен прозорец. Касите им се поопразват, но масите са доволни - в отбора акостира поредната суперзвезда с модерна прическа и татуировки.

Ето кои са най-големите "удари" на футболния пазар през зимата (цените са в британски лири):

Габриел Жезус. Нападателят премина от Палмейрас в Манчестър сити през миналата зима. Договорената сума варира между 27 и 31 милиона - в зависимост от бонусите. Бразилецът е важна част от селекцията на Пеп Гуардиола. През този сезон отбеляза 8 гола в 18 мача, но последният му бе в средата на ноември. Все пак, дори и най-силните реализатори имат периоди на голова суша. Сочен е за една от надеждите на бразилския национален отбор и бъдещ носител на Златната топка.

Снимка 311576

Източник: GettyImages

Юлиан Дракслер. Германецът също беше трансфериран през януари 2017. Той напусна Волфсбург, за да внесе допълнителна класа в Пари Сен Жермен. За правата му парижани отделиха 30 милиона паунда. Изглежда 24-годишният халф все още не може да се впише в мултимилионната селекция, защото рядко остава на терена за 90 минути. През есента се разписа едва 2 пъти във френската Лига 1.

Снимка 279346

Източник: EPA/БГНЕС

Джаксън Мартинес. Голмайсторът смени екипа на Атлетико (Мадрид) с този на Гуанджоу Евъргранд през 2016. Китайският гранд плати 31 милиона за колумбиеца, който от дебюта си до днес вкара... 4 попадения. По 7,75 милиона лири на гол! При "дюшекчиите" Мартинес се разписа едва 3 пъти в 22 срещи. Явно азиатците са се надявали да възвърнат головия нюх на нападателя, познат от периода му в Порто.

Снимка 218159

Източник: GettyImages

Един Джеко. Топреализаторът на Босна и Херцеговина за всички времена премина от Волфсбург в Манчестър Сити в началото на 2011 година. От "Етихад" предложиха съблазнителните 31,5 милиона на "вълците" и те се съгласиха да пуснат звездата си. Нападателят прекара пет сезона при "гражданите" и спечели два пъти Висшата лига. Вкара редица важни попадения. В момента защитава цветовете на други "вълци" - римските.

Снимка 298438

Източник: GettyImages

Анди Керъл. През същия трансферен прозорец (2011) и Ливърпул привлече нападател. Звездата на Нюкасъл - Анди Керъл акостира на "Анфийлд" с огромни очаквания, предвид дадените за него 35 милиона. Не успя да ги оправдае и остава един от големите трансферни провали на мърсисайдци. В момента таранът играе в Уест Хем.

Снимка 251736

Лукас Моура. Бразилецът напусна Сао Паоло през зимата на 2013. ПСЖ плати 38 милиона лири за услугите му. Крилото изигра много силни мачове в Шампионската лига и помогна на парижани да триумфират 4 пъти във френското първенство. В момента изпитва трудности да намери място сред титулярите. След привличането на Килиан Мбапе и Неймар през лятото, Лукас получава все по-малко игрово време. В последните дни се появи информация за интерес от страна на Манчестър Юнайтед. Англичаните ще трябва да извадят сериозна сума за бразилеца, а нищо чудно той отново да смени клубната си принадлежност през януари.

Снимка 254338

Източник: EPA/БГНЕС

Хуан Мата. Испанецът премина от Челси в Манчестър Юнайтед през януари 2014. Според различни информации "червените дяволи" плащат между 37 и 38 милиона паунда за атакуващия халф, което по това време е клубен рекорд. Въпреки неспирните критики, Мата все още е изключително полезен на "Олд Трафорд". Журналистите от Острова сравняват показателите му с тези на Коутиньо (около трансфера на бразилеца в Барселона). Те са идентични, а ако някой реши да купи испанеца сумата би била значително по-ниска...

Снимка 255584

Източник: GettyImages

Алекс Тейшейра. Бразилецът напусна Шахтьор (Донетцк) в посока Джиангсу Сунинг през 2016. Китайският клуб надви Ливърпул в битката за подписа му, плащайки 38,4 милиона лири (рекорд за първенството по това време). Халфът се представя на много високо ниво в новия си клуб и в момента е основен играч, редом до сънародника си Рамирес.

Снимка 333675

Източник: Фейсбук

Фернандо Торес. Ел Ниньо извърши непростимо предателство през януари 2011. Основният реализатор на Ливърпул премина в Челси за колосалните 50 милиона паунда. Престоят му на "Стамфорд Бридж" далеч не оправда очакванията. Все пак, Торес спечели Шампионската лига и Лига Европа. Най-важният му гол бе срещу Барселона на полуфинал в "турнира на богатите".

Снимка 251734

Източник: GettyImages

Оскар. Най-скъпият зимен трансфер (преди настоящия прозорец) е на бразилеца - Оскар. Той смени фланелката на Челси с тази на китайския Шанхай СИПГ. Азиатците платиха скромните 60 милиона... Юношата на Сао Паоло не може да се оплаче и от ниска заплата, а мнозина специалисти и фенове на Стария континет все още недоумяват как е възможно атакуващият халф да бъде оценен на подобна сума.

Снимка 271913

Източник: GettyImages