Над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече. Това заяви министърът на туризма Евтим Милошев, който откри туристическия форум "България - Открий и сподели" в Истанбул, Турция.

Форумът има за цел да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт. Милошев изрази увереност, че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни.

По негови думи има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически маршрути, които да бъдат основани на база общата ни история, култура и кулинарни традиции, посочи той по време на срещата си с представители на Асоциацията на турските туристически агенции (ТЮРСАБ) в Истанбул.

Турция продължава да е любима дестинация на Българите и през ноември 2023

Турция продължава да е любима дестинация на Българите и през ноември 2023

Общия брой на пътуванията се е увеличил с 15%

От разговорите стана ясно, че ще бъде осъществен опознавателен тур за туристически оператори, туристически агенции и медии от турска страна, който да презентира възможностите на зимния и СПА туризъм в България, в това число посещение в Боровец, Банско и Пампорово преди настоящия зимен сезон.

По време на срещата ТЮРСАБ споделиха данни, че страната ни в момента е номер едно в запитвания и търсене от страна на турски туристи за посещения в зимните и СПА курорти у нас.

Акцентът на общата работа на Национално туристическо представителство на България в Турция и ТЮРСАБ е поставен върху популяризирането на дестинация България сред 25 милиона души, който живеят в районите на Истанбул, Бурса, Измир и Чорлу, заради отличната транспорта свързаност, която бе изградена през последните години и намалява съществено времето за придвижване с автомобил.

В рамките на посещението си в Турция, министър Милошев проведе и работна среща с Turkish Airlines. Фокусът на разговорите бе разширяване на възможностите за привличането на туристи към България от Турция, както и от дестинации Китай и Япония. От страна на Turkish Airlines бе изразена готовност да рекламират дестинация България като част от общ туристически продукт с Турция.

Все повече туристи от Балканите предпочитат България през зимата

Все повече туристи от Балканите предпочитат България през зимата

102 туроператора са заличени от регистъра