В Китай са започнали първите мащабни публични тестове за плащане чрез лицево разпознаване, предава South China Morning Post. Технологията е внедрена в една от станциите на метрото в Шенжен, където живеят 12.53 милиона души.

Вместо да пъхат билетчета в пропусквателни апарати, шенженци поглеждат в малък таблет с камера, който разпознава лицето им и начислява сумата за билетче към сметката им, която, разбира се, е свързана със системата.

Снимка 412106

Източник: iStock

Услугата се осъществява благодарение на 5G технологията, която позволява ултра-бърз пренос и обработка на данни, така че няма опасност от образуване на опашки пред таблета.

Ако всичко върви по план, технологията ще бъде имплементирана и на други места в Китай, но нещо ни кара да мислим, че ще видим подобни таблети и по-близо до нас.

В Китай въвеждат "интелигентни" ученически униформи

В Китай въвеждат "интелигентни" ученически униформи

Държавата залага на нови методи за наблюдение и следене

Тази седмица стана ясно, че от IBM нерегламентирано са събирали милиони изображения на лица на хора от платформата Flickr с цел трениране на изкуствен интелект.

Снимка 412105

Източник: iStock

В този ред на мисли, смеем да предположим, че в не много далечното бъдеще подобни системи за допускане до транспортни и други съоръжения ще "цъфнат" и в западния свят.

От Fortune припомнят, че лицевото разпознаване в Китай вече се използва за предвиждане на поведението на хора и регулиране на достъпа до вътрешната транспортна мрежа и международния транспорт.

Китай и едно приложение срещу длъжниците

Как в Китай порицават длъжниците

Когато държавата вземе нещата в свои ръце