Средно по 1000 медицински сестри на година напускат здравната ни система по различни причини. Действащите медицинските сестри у нас са 24 281, като една трета от тях са над 65-годишна възраст. Това заяви пред БНР Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите й проблемът е световен, Проблемът е много сериозен и е дошло последно време да се намерят решения, за да се запази медицинският персонал, поясни тя. Според нея положението с кадровия дефицит е сериозно.

Василева посочва, че медицинските сестри са претоварени. Професията е недооценена и отново излиза въпросът за заплащането на труда, допълни тя.

Имахме 168 болници някога и 53 000 медицински сестри. В момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри. Всеки може да прецени на колко места работят колегите, за да може да имаме някакво здравеопазване. Стартовата заплата на медицинските сестри трябва да е равна на три минимални заплати за страната, смятат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, изтъкна Василева.

Нестабилната политическа ситуация има огромно отражение върху системата на здравеопазването, каза още тя.